Hlavní obsah

Bílý dům je blízko rozhodnutí zrušit Guantánamo

Novinky, CNN, ČTK, Chicago Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zrušení věznice Guantánamo na Kubě se zřejmě blíží. Podle informací agentury AP se k tomuto rozhodnutí chystá administrativa amerického prezidenta George Bushe. Ve věznici jsou bez soudu zadržovány osoby podezřelé z terorismu. Vězni by měli být přemístěni do vojenských věznic na americkém území.

Článek

Mezi Bushovými nejbližšími spolupracovníky se poprvé zřejmě rodí shoda věznici zavřít, píše AP s odvoláním na tři vysoké činitele Bushovy administrativy.

Podle AP se mělo o osudu základny jednat v pátek v Bílém domě. Schůzky se měli zúčastnit kromě dalších šéfové rezortu diplomacie a obrany či armádní špičky.

Bílý dům a Pentagon však v pátek vydaly prohlášení, v němž popírají záměr věznici na Guantánamu uzavřít. Rovněž se podle nich neplánovala žádná jednání ohledně zařízení na Kubě.

Hlasy vyzývající k uzavření věznice sílí

Výzvy k uzavření věznice Guantánamo se množí. Přidal se k nim v neděli také bývalý ministr zahraničí Colin Powell. Návrhy věznici zrušit však dosud narážely na odpor viceprezidenta Dicka Cheneyho, ministerstva obrany a vnitra.

Agentura AP teď píše, že se uvažuje o přemístění vězňů z Guantánama do vojenských věznic na americkém území. Jednou z nich by mohla být věznice Fort Leavenworth v Kansasu, kde by zadržovaní měli také být souzeni.

Držení vězňů bez soudu terčem kritiky

USA na této základně shromaždují asi 380 zajatců, které označují za nepřátelské bojovníky, nikoli za válečné zajatce, na něž se vztahují ženevské konvence. Vězení bylo zřízeno v roce 2002 a byly v něm umístěny osoby podezřelé z terorismu především z Afghánistánu.

Kvůli Guantánamu a údajnému porušování lidských práv se Spojené státy staly terčem kritiky nejen nevládních organizací zabývajících se lidskými právy, ale i celé řady států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám