Hlavní obsah

Newyorský starosta Bloomberg opustil republikány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Michael Bloomberg v úterý oznámil, že opouští republikánskou stranu, za kterou byl dvakrát zvolen newyorským starostou. Jeho odchod vyvolal okamžitě spekulace, že míní příští rok kandidovat v prezidentských volbách jako nezávislý. Bloomberg tyto spekulace odmítl.

Článek

Miliardář Bloomberg, zakladatel a vlastník stejnojmenné informační agentury, uvedl, že neplánuje vstoupit do soutěže o křeslo v Bílém domě. Chce pokračovat ve funkci starosty, ve které skončí v roce 2009. "Mé plány do budoucna se nemění, věřím, že to bude můj příspěvek k pojetí, se kterým jsem vedl a dál povedu naše město," sdělil 65letý Bloomerg, který založil stejnojmennou tiskovou agenturu.

Starosta dodal, že jeho nestranický přístup "udělal zázraky v New Yorku". V nedávných projevech kritizoval stranickou politiku v USA s tím, že paralyzovala rozhodovací proces a ohrozila budoucnost Ameriky.

Starostou potřetí být nemůže

Bloombergovi blízcí spolupracovníci ale úvahy o prezidentské kandidatuře nezavrhují a starosta sám k těmto spekulacím přispívá svými veřejnými projevy a častými cestami po dalších městech USA. Potřetí už starostou zvolen být nemůže.

Bloomberg má dost peněz, aby mohl financovat svou prezidentskou kampaň, analytici ale uvádějí, že pokud by kandidoval jako nezávislý, má jen malou šanci uspět. Zatím se to žádnému nezávislému kandidátovi v historii USA nepovedlo.

Souboj dvou starostů

Pokud by Bloomberg kandidoval, mohl by se utkat se svým předchůdcem, republikánem Rudolphem Giulianim, který usiluje o nominaci. [celá zpráva] Giuliani však nyní čelí velkému skandálu, protože šéf jeho kampaně Thomas Ravenel z Jižní Karolíny byl v úterý obžalován z držení a distribuce kokainu Milionář byl obviněn, že v roce 2005 koupil nejméně 500 gramů této drogy a tu dal i jiným lidem.

Bloomberg nezměnil stranickou příslušnost poprvé, dlouholetý demokrat v roce 2001 přešel k republikánům, u kterých zastupoval liberální křídlo a za něž byl dvakrát zvolen newyorským starostou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám