Hlavní obsah

Legalizace pobytu imigrantů v USA vázne

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký senát odložil návrh zákona o imigrační politice. Plán prezidenta Bushe by umožnil 12 miliónům ilegálních přistěhovalců získat po splnění určitých povinnosti povolení k pobytu. Na druhou stranu by zpřísnil ostrahu hranic.

Článek

Pro ukončení debaty a poslání návrhu do posledního kola projednávání bylo jen 45 ze stovky senátorů. Chybělo šest hlasů, přestože demokraté mají většinu. "Jsem zklamán, těšil jsem se že návrh projde," řekl předseda demokratické většiny v Senátu Harry Rein.

Republikáni ale chtěli další jednání, čtrnáct dní jim nestačilo. "Myslím, že na schválení  návrhu je ještě moc brzo," uvedl republikán Mitch McConnell. Část demokratů se k nim přidala. Je to další rána pro plán prezidenta Bushe, který chtěl prosadit nový zákon o imigrantech do konce svého volebního období a už se zdálo, že senátory přesvědčil. [celá zpráva]

Návrh by umožňoval ilegálním imigrantům po zaplacení pokuty ve výši 5000 dolarů získat obnovitelná víza Z a otevřít si cestu k trvalému pobytu. Použit by byl bodový systém, kdy by žadatelé museli prokázat znalosti jazyka i pracovní schopnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám