Hlavní obsah

Američan, který cestoval s vážnou TBC, se omluvil

– ATLANTA
Novinky, CNN, ČTK, fia, rei

Muž, který cestoval aerolinkami z USA do Evropy a zpět s nebezpečnou formou tuberkulózy, se omluvil spolucestujícím za problémy. Jednatřicetiletý právník Andrew Speaker lituje, že nedbal rad lékařů a odjel na líbánky do zahraničí. Popřel ale, že by mu americké úřady zakázaly cestovat. Prý mu to jen nedoporučily.

Článek

"Cítím se hrozně... Velmi lituji trápení či bolesti, kterou jsem někomu způsobil," řekl Speaker v televizi ABC. "Doufám jen, že mi mohou odpustit a pochopit, že jsem byl opravdu přesvědčen, že nikoho nevystavuji nebezpečí," dodal.

Muž, který je nyní v izolaci v Denveru, při svém cestování po Evropě použil 24. května i dva lety ČSA - z Říma do Prahy a z Prahy do Montrealu. [celá zpráva]

Tchán nakaženého pasažéra pracuje ve výzkumu TBC

Tchán pasažéra pracuje jako mikrobiolog ve Středisku pro kontrolu a prevenci nemocí v Atlantě, kde se zabývá výzkumem tuberkulózy. Popírá, že by zeťova nákaza pocházela od něj.

"Součástí mé práce jsou pravidelné testy na tuberkulózu. Tuberkulózu nemám a nikdy jsem ani neměl. Původ zeťovy tuberkulózy není u mne ani v laboratořích střediska. Jako rodič, častý pasažér i biolog si uvědomuji možná rizika TBC. Nikdy bych vědomě nevystavil svou dceru, přátele nebo kohokoliv jiného nebezpečí vyplývajícího z nemoci," řekl Robert Cooksey.

Američana Andrewa Speakera z Atlanty ve státě Georgia informovali lékaři v Římě, že je nakažen vzácným druhem tuberkulózy, na který nezabírají léky. Sdělili mu, aby se obrátil na italské lékaře a nevracel se transatlantickou linkou. Muž se přesto rozhodl k cestě domů. Aby se vyhnul přísnější kontrole amerických úřadů, odletěl do Prahy a odtud pak přes kanadský Montreal pokračoval do USA. 

Americký úředník na hranicích Speakerův pas zkontroloval a ačkoliv měl v počítačové databázi upozornění, že muž by měl být v karanténě, pustil jej po dvou minutách dál. Záležitostí se už zabývají také poslanci amerického Kongresu.

Speaker je nyní v péči lékařů a úřady se snaží dohledat též všechny osoby, s nimiž přišel do kontaktu, aby se podrobili prohlídce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám