Hlavní obsah

NASA potvrdil termín startu raketoplánu Atlantis

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) potvrdil termín startu raketoplánu Atlantis - 9. června ráno SELČ. Ve velmi uvolněné náladě s občasnými vtipy se nesla čtvrteční tisková konference NASA, která začala ve 21 hodin SELČ.

Článek

Tiskovou konferencí tradičně vrcholí dvoudenní zasedání vedení úřadu, které má zhodnotit dosavadní předstartovní přípravy a rozhodnout, zda potvrdí termín startu raketoplánu.

NASA potvrdila na tiskové konferenci termín startu. Atlantis se má na misi STS-117 k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) vydat 9. června v 1:38 ráno našeho času. Startovací okno je naštěstí velmi dlouhé a trvá až do 18. července, takže NASA není pod tlakem. Podle vedení jsou raketoplán i posádka připravení ke startu.

Na Floridu má posádka dorazit v úterý brzo ráno našeho času. Přímý přenos z příletu vysílá NASA TV od 0:30 našeho času.

Raketoplán se měl původně vydat do vesmíru už v březnu. Koncem února ale došlo během bouře k poškození vnější palivové nádrže i raketoplánu kroupami a sestava musela ze startovací rampy zpět do montážní haly VAB. Dne 15. května byl Atlantis přepraven na startovací rampu znovu, kde se připravuje na start.

Úkolem mise STS-117 je dopravit k Mezinárodní kosmické stanici další část nosníku se slunečními panely a nového člena posádky stanice.

Online přenos ze startu a zpravodajství z celého letu raketoplánu připravují Instantní astronomické noviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám