Hlavní obsah

Bush očekává v Iráku kritické léto

WASHINGTON

Letošní léto bude kritickou dobou pro americkou strategii v Iráku. Na tiskové konferenci v Bílém domě to ve čtvrtek prohlásil americký prezident George Bush, který zároveň předpověděl tvrdé boje v nadcházejících týdnech a měsících.

Článek

Bush, jenž je pod tlakem demokratů i mnohých republikánů, kteří chtějí do letošního září vidět v Iráku viditelný pokrok, zopakoval, že poslední z třicetitisícových vojenských posil by měly být v Iráku do poloviny června.

"Toto léto bude pro novou strategii kritické," prohlásil podle agentury Reuters. "V následujících týdnech a měsících očekáváme prudké boje," dodal s tím, že se dají čekat i další americké i irácké ztráty.

Těžké období pro mladou iráckou vládu

Uvítal zároveň kompromis vyjednaný v Kongresu, který umožní financování války v Iráku bez dodatečných podmínek. Zákon, o kterém obě komory, v nichž mají většinu demokraté, mají hlasovat ve čtvrtek, "odráží shodu v bodu, že by irácká vláda měla ukázat opravdový pokrok výměnou za pokračující americkou podporu a oběti".

Prezident připomněl, že zákon obsahuje řadu cílů, jejichž splnění má pokrok v Iráku dokumentovat. "Jejich splnění bude složité. Pro mladou iráckou vládu to bude těžké," řekl.

Bush se na tiskové konferenci vyslovil také k situaci v Íránu. Prohlásil, že bude spolupracovat se spojenci, aby posílil sankce proti Teheránu poté, co nová zpráva OSN ukázala, že Írán uspíšil program obohacování uranu navzdory požadavkům mezinárodního společenství, aby ho zastavil.

Bush chce větší sankce pro Írán

"Potřebujeme posílit sankční režim," řekl Bush. "Íránští vedoucí představitelé nadále vzdorují požadavkům svobodného světa." Proto nařídil ministryni zahraničí Condoleezze Riceové, aby spolupracovala s evropskými partnery na "vytvoření nových sankcí".

Bushova ostrá rétorika vůči Íránu přichází jen několik dní před pondělním setkáním amerických a íránských diplomatů, kteří mají v Bagdádu jednat o stabilizaci situace v Iráku. Jedná se o jedno z mála podobných setkání od roku 1980, kdy Írán a USA zmrazily formální vztahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám