Hlavní obsah

Demokraté už netrvají na pevném termínu odchodu z Iráku

– WASHINGTON
Novinky, BBC,

Američtí demokraté odstoupili od svého plánu uvolnit peníze na válku v Iráku pouze za podmínky, že bude stanoveno datum stažení z Iráku. Jejich původní ideu se jim nepodařilo prosadit, zákon s touto podmínkou vetoval George Bush.

Článek

Rozhodnutí demokratů je vítězstvím Bílého domu. Demokraté však neuvolní peníze bez podmínek. Budou požadovat uvolnění prostředků pro některé vnitrostátní projekty. Zatím není upřesněno, na co přesně mají peníze jít.

"Prezident dal jasně najevo, že nepodepíše časový plán (stažení). Přes jeho veto stažení neprosadíme," uvedl demokrat Steny Hoyer. [celá zpráva] Demokraté nejsou schopni veto přehlasovat. [celá zpráva]

Experti očekávají, že se obě strany dohodnou o podmínkách uvolnění peněz pro americké vojáky v Iráku do pátku. Předpokládá se, že v něm bude zahrnuta podmínka, že část peněz půjde na nevojenské účely a jejich vydání bude vázáno na úspěšné potlačování násilí v zemi.

Republikáni to považují na svůj úspěch. Předseda demokratické většiny v Senátu Harry Reid už ale řekl, že se jeho strana pokusí otázku termínu stažení nastolit v létě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám