Hlavní obsah

Do úřadu prezidenta USA kandiduje i hispánec Richardson

Novinky, ČTK, The Washington Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Guvernér amerického státu Nové Mexiko, demokrat Bill Richardson, v pondělí oficiálně oznámil svou kandidaturu na úřad prezidenta USA ve volbách na podzim 2008. Pokud by se jím stal, byl by vůbec prvním šéfem Bílého domu hispánského původu. Právě na podporu početných hispánských přistěhovalců bude bývalý americký velvyslanec při OSN asi nejvíce spoléhat.

Článek

"Tyto volby se od všech předchozích výrazně liší. Hned od prvního dne musíme totiž napravit škody způsobené doma i v zahraničí," řekl devětapadesátiletý Richardson.

V porovnání s hlavními favority na místo prezidentského kandidáta za Demokraty - senátory Hillary Clintonovou a Barackem Obamou nebo bývalým členem horní komory Kongresu Johnem Edwardsem - však v celonárodních průzkumech zatím výrazně zaostává. Nezískal si ani tak velkou přízeň sponzorů, kteří by podpořili jeho kampaň.

Bill Richardson

Narodil se roku 1947 v kalifornské Pasadeně. Vystudoval politické vědy, právo a diplomacii. Po 14 let zastupoval stát Nové Mexiko ve Sněmovně reprezentantů. V administrativě prezidenta Billa Clintona působil jako velvyslanec USA při OSN a jako ministr energetiky. Má pověst dobrého vyjednavače.

Zavázal se nevtahovat USA do dalších nepopulárních vojenských akcí, jakou je tažení v Iráku. "Jako prezident ujistím všechny, že Američané jsou vedeni následujícími ideami: nejprve diplomacie a vyjednávání, poté diplomacie a nakonec diplomacie," prohlásil.

Richardson je ženatý a bezdětný.

"Někteří jsou rockové hvězdy," uvedl v narážce na své stranické vyzývatele. "To já nejsem. Nebudu mít jejich peníze, ale budu mít voliče a kampaň pro prosté lidi," prohlásil na tiskové konferenci v losangeleském hotelu Millennium Biltmore, kde v roce 1960 přijal svou nominaci na prezidentský úřad John F. Kennedy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám