Hlavní obsah

Demokraté seškrtali výdaje na protiraketovou obranu USA v Evropě

WASHINGTON

Demokratičtí poslanci ve čtvrtek v dolní sněmovně amerického Kongresu zablokovali pokus republikánů zvýšit výdaje na raketovou obranu na 764 milióny dolarů. Může to ohrozit i výstavbu odpalovacího zařízení pro deset antiraket v Polsku. Radaru, který má stát v Česku, by se škrty dotknout neměly.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Branný výbor Sněmovny reprezentantů už před týdnem doporučil seškrtat původní návrh rozpočtu. Republikánští poslanci se ve čtvrtek proto pokusili chybějící peníze obstarat dodatkem k zákonu. Demokraté, kteří mají ve sněmovně většinu, však návrh zamítli.

Demokraté nesouhlasí s požadavkem Bílého domu dát protiraketovou obranu na 764 miliónů dolarů. Může tak chybět i 160 miliónů dolarů určených na výstavbu sil pro antirakety dislokované v Polsku. Omezení se nedotkne nákupu deseti uvažovaných antiraket, jež mohou být nasazeny na základnách v Kalifornii a na Aljašce.

Škrty se podle agentur nevztahují ani na umístění radaru v ČR, ačkoli to vyjádření branného výboru americké sněmovny výslovně nezmiňuje. To "doporučuje vyloučit veškeré financování pro výstavbu třetího stanoviště raketové obrany (vedle dvou v USA)" s odvoláním na skutečnost, že ani s Polskem, ani s ČR nebyly ještě uzavřeny dohody.

Americký prezident může o prostředky sněmovnu znovu požádat, až Varšava uzavře s Washingtonem dohodu o rozmístění raket. Právě skutečnost, že dohoda není uzavřena, byly jedním z důvodů, proč demokraté navýšení zamítli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám