Hlavní obsah

Kazach držel rukojmí na ruské ambasádě v Kostarice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN JOSÉ

Ozbrojený muž, který v pátek pronikl na ruské velvyslanectví v kostarické metropoli San José, se v noci vzdal bez odporu policii. Podle prvotních informací zadržoval několik rukojmích včetně ruského velvyslance Valerije Nikolajenka, ten to však popřel. Místní policie budovu v pátek obklíčila a uzavřela sousední ulice ve čtvrti Esclatante na východě metropole.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ozbrojený muž byl kazažského původu.

Článek

Podle ruského velvyslance Valerije Nikolajenka nikdo zadržován nebyl. Po telefonu řekl, že v budově vypukl spor mezi dvěma ruskými občany a že jeden vytáhl na druhého zbraň. Nakonec zůstali uzavření v přízemní místnosti, kde s nimi přivolaní kostaričtí policisté vyjednávali.

Nikolajenko řekl, že kromě zmíněných dvou mužů nebyl nikomu jinému znemožněn volný pohyb.

Útočníkem nebyl Uzbek, ale dvacetiletý Kazach Roman Bogdanyantse, který je podle sdělovacích prostředků kazašského původu a který v zemi žije od roku 2005. Podle rodinného zdroje útočník potkal na velvyslanectví ruského občana, kvůli kterému přišla rodina o více než 50 000 dolarů (přes milión korun). To byl údajný důvod, proč na něho vytáhl zbraň a držel jej jako rukojmí.

Kostarická média incident dostatečně dramatizovala a ukázala, jak na místo dorazila speciální policejní jednotka vycvičená pro boj s teroristy držícími rukojmí a profesionální vyjednávači.

Reklama

Výběr článků

Načítám