Hlavní obsah

Bush dostal od Sněmovny peníze na Irák jen do léta

WASHINGTON

Americká sněmovna reprezentantů ve čtvrtek místního času schválila zákon, podle něhož bude mít armáda zajištěno financování operací v Iráku jen do konce července. Pokud zákon projde i Senátem, bude ho prezident George Bush zřejmě vetovat.

Článek

Vláda podle návrhu dostane na boje v Iráku a Afghánistánu 42,8 miliardy dolarů, což je asi 900 miliard korun. Pokud Bush do té doby odevzdá Sněmovně zprávu o pokrocích v bojích v zemi, bude Kongres rozhodovat o přidělení dalších 53 miliardách dolarů.

Prezident Bush se vyslovil proti zákonu, nicméně uznal, že rozhodování na základě průběžných zpráv o pokroku má logiku.

"Takový zákon by se mu měl líbit," řekla na Bushovu adresu předsedkyně Sněmovny, demokratka Nancy Pelosiová a dodala: "Návrh požaduje zprávu o pokroku. On přece musí být přesvědčen, že to, co dělá, je správné a zbytek nechat na Kongresu, který rozhodne v červenci. Co může být férovější?"

Bush odmítá "nahodilé" financování

Zákonodárci by měli určit, zda druhá splátka bude využita na bojové operace či na stažení většiny amerických vojáků z Iráku. Bush ale chce, aby zákonodárci vydání peněz nepodmiňovali způsobem jejich použití.

"Ten zákon vetuji, jestliže bude navrhovat takhle nahodilé, rozkouskované financování, to už jsem dal jasně najevo," reagoval Bush s tím, že republikáni s takovým systémem nesouhlasí. "Nebude to fungovat," uzavřel prezident.

Na druhou stranu připustil podporu pro zavedení systému orientačních zpráv o pokroku, které podle něj prosazují lidé "na obou stranách".

Na řadě je Senát

Zákon prošel většinou 221 hlasů proti 205 hlasům. Bude o něm ještě rozhodovat Senát, kde mají demokraté také většinu. Pokud Bush normu vetuje, bude to v krátké době už druhý nesouhlas se zákonem, který prošel Sněmovnou. Prezident na začátku května odmítl podobný zákon, který dával peníze na válku a současně určoval odchod vojáků z Iráku. [celá zpráva] Jeho veto Kongres nepřehlasoval. K tomu je potřeba dvoutřetinová většina v obou komorách.

Sněmovna hlasovala během čtvrtka hned o dvou normách týkajících se Iráku. Zákon, podle kterého by USA měly Irák opustit nejpozději v první polovině příštího roku, ale odmítla. Kromě republikánů proti němu hlasovali i někteří demokraté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám