Hlavní obsah

Papež by vyloučil z církve politiky podporující potraty

SAO PAOLO

Papež Benedikt XVI. souhlasí s tím, že římskokatoličtí politici, kteří podpořili zákony umožňující potraty, by měli být považováni za právoplatně exkomunikované z církve. Papež to podle agentury AP uvedl ve středu během středečního letu do Brazílie.

Článek

"Exkomunikace není něco svévolného. Je to součást kanonického práva. Je založená jednoduše na principu, že zabití nevinného lidského dítěte je neslučitelné s přijetím svátosti oltářní, což je přijetím těla Kristova," uvedl dále papež na tiskové konferenci na palubě letadla. Jeho mluvčí Federico Lombardi ale později Benediktovu reakci na nedávnou legalizaci potratů v Mexiku mírnil. "Vzhledem k tomu, že pro exkomunikaci se nevyslovili mexičtí biskupové, nezamýšlí papež něco takového učinit," řekl Lombardi.

Příslušníci sexuálních menšin během papežské návštěvy demonstrují proti násilí ze strany společnosti vůči nim. Foto: REUTERS/Luludi-Agencia Luz

Právě snaha zabránit rozmáhajícím se trendům sekularizace latinskoamerické společnosti, k nimž patří nedávná legalizace potratů v hlavním městě Mexika [celá zpráva], je neoficiálním cílem první papežovy cesty do Latinské Ameriky. Oficiálním cílem je kanonizace prvního brazilského svatého a zahájení výroční konference latinskoamerických biskupů.

Papež projíždí davem svých příznivců. Foto: ČTK/AP

Před klášterem Sao Bento, kde papež stráví dvě noci během pobytu v největším brazilském městě Sao Paulo, se před jeho příjezdem shromáždily davy lidí. Několik hodin čekali v dešti a zimě. Papež jim nakonec požehnal z balkónu. Na místě panují přísná bezpečnostní opatření, nad klášterem létají nepřetržitě helikoptéry.

Papež zdraví své přízněvce z balkónu kláštera Sao Bento. Foto: REUTERS/Angela Barbour-www.visitadopapa.org.br/Handout

V průběhu své návštěvy Brazílie bude papež v pátek sloužit na letištní ploše v Sao Paulu mši pod širým nebem, jíž se podle očekávání zúčastní přes milión věřících. Tam by měl papež také kanonizovat františkánského mnicha z 18. století Antonia Galvaa, který se stane první brazilským svatým. V neděli se v Aparecidě poblíž Sao Paula uskuteční druhá mše, na kterou by mohlo přijít kolem 300 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež trvá na celibátu a zákazu interrupcí

Papež Benedikt XVI. potvrdil postoj katolické církve k celibátu kněží, který má být i nadále povinný. Učinil tak zveřejněním první apoštolské exhortace...

Papež Benedikt XVI. slaví 80. narozeniny

Joseph Ratzinger, nynější papež Benedikt XVI., slaví v pondělí osmdesátku, a mnozí teologové o něm při této příležitosti prohlašují, že od dob Martina Luthera...

Výběr článků

Načítám