Hlavní obsah

Time: Usáma ve stovce nejvlivnějších, Bush ne

Právo, ČTK, mcm
WASHINGTON

Usáma bin Ládin, šéf teroristické sítě al-Kajdá, patří podle amerického časopisu Time mezi sto nejvlivnějších lidí planety. Zato pro jeho hlavního rivala, prezidenta George Bushe, který je nesrovnatelně mocnější než bin Ládin, Time ve vybrané stovce místo nenašel.

Článek

Možná musel Bush postoupit své místo ministryni zahraničí Condoleezze Riceové, která uspěla v kategorii "vůdcové a revolucionáři". Spolu s ní se v této skupině objevila i německá kancléřka Angela Merkelová, britská královna Alžběta II., izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová, indická politička Sonia Gándhíová, bratr kubánského diktátora Raúl Castro, papež Benedikt XVI. a íránský ájatolláh Chámeneí.

Mezi stovkou osobností, které páteční vydání časopisu přineslo a jejichž jména jsou dostupná na internetu na stránce (www.time.com/time/specials/2007/time100/0,28757,1595326,00.html),  figuruje 29 žen a 71 mužů z 27 zemí světa. Podle Time jde o osobnosti, jejichž moc, talent či morální příklad podstatně mění současný svět. Jsou to "hrdinové a průkopníci", mezi něž Time řadí investora a miliardáře Warrena Buffeta, tenistu Rogera Federera či herce George Clooneyho, anebo "budovatelé a titáni", což je podle Time kromě miliardáře a dobrodruha Richarda Bransona či zakladatelů serveru YouTube Steva Chena a Chada Hurleyho například i Lakšmí Mittal, majitel největší ocelářské firmy světa, jemuž patří i hutě na severní Moravě.

K nejvlivnějším myslitelům a vědcům řadí časopis bývalého amerického viceprezidenta a vášnivého bojovníka s globálním oteplováním Ala Gora či Alana Sterna z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Bush neuspěl ani v jedné z kategorií. Nicméně protože časopis kromě svého výběru připojil i přehled alternativního hlasování svých čtenářů, který obsahuje 200 jmen, Bush se tam objevil - a to na povzbudivém 97. místě, tedy téměř o 50 míst před bin Ládinem (ten se v "lidovém hlasování" umístil jako 146.).

Ani jeden z nich však podle čtenářů nemá na korejskou zpěváckou hvězdu Rain, pro niž se vyslovilo 470 tisíc hlasujících. Pro Bushe jen 27 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám