Hlavní obsah

Republikáni zahájili televizní klání o úřad prezidenta USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SIMI VALLEY

Ve čtvrtek se poprvé před televizními obrazovkami střetli v debatě republikánští kandidáti na úřad amerického prezidenta. V centru pozornosti byli zejména favorizovaný bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani, senátor za Arizonu John McCain a bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney. Všichni tři se vyslovili nesouhlasně k návrhu Demokratické strany na stažení amerických sil z Iráku. Prezidentské volby v USA se uskuteční v listopadu 2008.

Článek

"Nikdy bychom neměli ustoupit terorismu," řekl Rudolph Giuliani na půdě kalifornské knihovny bývalého prezidenta Ronalda Reagana v Simi Valley. Podle senátora Johna McCaina je nyní válečné úsilí v Iráku na správné cestě, ačkoliv donedávna prý Bushova administrativa vedla válku "hrozivě špatně". [celá zpráva]

"Musíme v Iráku zvítězit. Jestliže odejdeme, nastane tam chaos a genocida," varoval McCain.

Romney řekl, že by si přál, aby USA mohly přivést své vojáky z Iráku co možná nejdříve, zároveň by se ale nemělo postupovat tak ukvapeně, "abychom se tam museli vrátit".

Jednotný postoj kandidátů k Iráku narušil jedině Ron Paul. Ten už v roce 2002 hlasoval jako člen dolní sněmovny Kongresu proti invazi do Iráku. Ve čtvrtek zdůrazňoval potřebu politiky neangažovanosti USA. Podle pozorovatelů nemá Paul téměř žádné šance na zvolení.

Kandidáti debatovali také o Íránu, jeho podpoře terorismu a jaderném programu, a dotkli se tématu interupcí nebo výzkumu embryonálních kmenových buněk.

Republikánští kandidáti na úřad prezidenta USA

Sam Brownback - senátor za Kansas

Jim Gilmore - bývalý guvernér státu Virginia

Rudolph Giuliani - bývalý starosta New Yorku, dnes právník

Michael Dale Huckabee - kansaský guvernér v letech 1996 až 2007

Duncan Hunter - od roku 1981 zástupuje stát Kalifornie ve Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu

John McCain - senátor za Arizonu. V roce 2000 jej v republikánských primárkách porazil George W Bush

Mitt Romney - bývalý guvernér státu Massachusetts, úspěšný obchodník, organizoval též olympijské hry v Salt Lake City v roce 2002

Ronald Ernest Paul - ve Sněmovně reprezentantů zastupuje Texas, původně medik

Tom Tancredo - člen Sněmovny reprezentantů za Colorado do roku 1999

Tommy George Thompson - bývalý ministr zdravotnictví a guvernér Wisconsinu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám