Hlavní obsah

Dolní komora amerického Kongresu nezvrátila Bushovo veto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Dolní komora amerického Kongresu nepřehlasovala ve středu veto prezidenta George Bushe. Ten zamítl zákon, jenž uvolnění prostředků na války v Iráku a Afghánistánu ve výši 124 miliardy dolarů vázal na stažení bojových jednotek z Iráku do 31. 3. 2008.

Článek

V dolní komoře Kongresu dnes pro zákon hlasovalo 222 a proti 203 poslanců. Potřebnou dvoutřetinovou většinu se tak zastáncům zákona podle očekávání nepodařilo získat. Požadavek na stažení vojáků prosadili do zákona demokraté, kteří mají od začátku roku v Kongresu většinu. Nemají však dost hlasů na přehlasování veta. I proto se snažili ještě na poslední chvíli prezidenta přesvědčit, aby zákon podepsal.

Nepřesvědčili ho, Bush vetoval zákon v den čtvrtého výročí svého projevu na palubě válečné lodi Abraham Lincoln, kde oznámil konec hlavních bojových akcí v Iráku. [celá zpráva] Odmítnutí zákona znamená jeho nejvážnější střet s Kongresem od vítězství demokratů v listopadových parlamentních volbách.  Ani demokraté neustoupili a v Sněmovně reprezentantů hlasovali pro zákon.

Prezident se ve středu sejde s demokratickým vedením Kongresu. Doufá, že se mu podaří najít kompromis. "Věřím, že se s dobrou vůlí na obou stranách můžeme dostat za hranice politických prohlášení," řekl Bush den po vyhlášení veta. Dodal, že chce pracovat s poslanci na návrhu, který by neurčoval umělý harmonogram, nevměšoval by se do vedení války a dal by vojákům peníze, které potřebují.

Demokraté čekají na trhliny v táboře republikánů

"Chceme spolupracovat s prezidentem a dospět k dohodě, ale zatím je mezi námi propast," řekla šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová. Demokraté proto navrhují, že by bez dalších podmínek  schválili uvolněni prostředků jen na další dva měsíce vedení války. [celá zpráva]

Před setkáním s Bushem demokraté uvedli, že o nové verzi by se mohlo ve Sněmovně hlasovat do dvou týdnů. Republikáni zatím stojí víceméně jednotně za Bushem, ale někteří demokraté věří, že jejich solidarita časem dostane trhliny, především proto, že průzkumy veřejného mínění jsou výrazně pro odsun z Iráku. 

"Jediným tahem pera prezident Bush umíněně ignoroval vůli Američanů a většiny Kongresu. A co je horší, ignoruje i realitu v Iráku," řekl demokratický senátor a kandidát na prezidenta Barack Obama. "Prezident jasně svým vetem ukázal, že je překážkou na cestě k ukončení války, které by umožnilo našim vojákům vrátit se domů," řekla jeho kolegyně a konkurentka pro boj o Bílý dům, bývalá první dáma USA Hillary Clintonová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám