Hlavní obsah

Kožený se nemusí opětovného zadržení bát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

O vydání Viktora Koženého se bude rozhodovat až 23. července. Plyne to z rozhodnutí bahamského soudu. Česká žádost o jeho vydání zatím nemůže do hry zasáhnout, protože ještě vůbec nebyla předložena bahamským soudům. Česká republika ji nejprve musela podle požadavků bahamských úřadů doplnit, ty ji však ještě nepředaly soudu.

Článek

Mluvčí velvyslanectví USA v pondělí řekl, že Spojené státy jsou nadále pevně odhodlány dostat Koženého před soud a že délka řízení o vydání je nijak neznepokojuje. Mluvčí velvyslanectví USA v Nassau ale odmítl odpovědět na otázku, zda Spojené státy dodaly všechny požadované podklady, nebo proč se jejich předání bahamským úřadům opozdilo.

Soud první instance rozhodl, že kvůli některým činům je Koženého možné  vydat do USA. [celá zpráva] Tento týden mělo začít odvolací řízení, soudce však stání odročil, neboť USA nedodaly včas potřebné podklady. Protože podle něj nehrozí nebezpečí, že by Kožený uprchl, v pátek jej propustil na kauci 300 000 dolarů (přes šest miliónů korun). [celá zpráva]

Koženého právníci tvrdí, že je krajně nepravděpodobné, že jejich mandant skončil opět ve vazbě. Soudce by stěží takové žádosti ze strany USA vyhověl. Kožený dodržuje podmínky kauce a  třikrát týdně musí hlásit na policejní stanici až do doby, než padne konečný verdikt.

Česká žádost o vydání se teprve doplňuje

Do celé hry zatím nezasahuje česká žádost o Koženého vydání, která byla sice podána před americkou, ale teprve nedávno byla znovu doplňována na základě bahamských požadavků. Zatím není zcela jasné, který bahamský úřad se českou žádostí nyní zabývá. Je ale jisté, že dosud nebyla předložena bahamským soudům. To je první krok, který musí udělat bahamská vláda, aby uvedla proces do běhu. Teprve poté, co by soudy extradici dovolily, rozhoduje ministr zahraničí, zda obviněného skutečně vydá.

Česká republika požádala o vydání Koženého v roce 2005, protože je stíhán pro spoluúčast na domnělé zpronevěře majetku v hodnotě až 16 miliard korun. V ČR se proti němu dosud vedlo řízení jako proti uprchlému, i když bylo známo, že je ve vězení na Bahamách. Kožený česká obvinění popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Viktor Kožený je na svobodě

Viktor Kožený je po roce a půl na svobodě. V pátek ho na kauci propustil bahamský soud. Kauce byla stanovena na 300 000 dolarů (asi 6,2 miliónu korun). Kožený...

Výběr článků

Načítám