Hlavní obsah

Fidel Castro se prvomájových oslav v Havaně nezúčastnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánský prezident Fidel Castro se nezúčastnil prvomájových oslav v kubánské metropoli Havaně. Místo kubánského vůdce, který se již devět měsíců zotavuje po náročné operaci, se na tribuně objevil jeho bratr Raúl Castro, jenž je dočasně pověřen vedením země.

Článek

Oslavám předcházely spekulace, že Fidel Castro, jehož zdravotní stav se zřejmě zlepšuje, se na veřejnosti objeví. "El comandante" však v předvečer svátku pozdravil Kubánce alespoň v článku, zveřejněném ve všech státních médiích.

V článku o 2150 slovech mimo jiné odsoudil výrobu biopaliv z kukuřice a sóji. "Americké impérium zadalo světu příkaz vyrábět biopaliva, aby se Spojené státy jako největší světový spotřebitel energie zbavil veškeré závislosti na ropných palivech," napsal Castro. Také popřál "pracujícím a národům světa", aby využili svátku k zamyšlení nad tématem.

Osmdesátiletý Fidel Castro předal kvůli své loňské operaci trávícího traktu svému bratrovi dočasně moc loni v červenci. Od té doby byl vidět pouze na fotografiích a videozáznamech, často se svými spřízněnci z latinskoamerického levicového tábora, především s venezuelským prezidentem Hugem Chávezem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám