Hlavní obsah

Bush chce peníze na válku v Iráku bez jakýchkoli podmínek

Novinky, ČTK, Boston Globe
WASHINGTON

Americký prezident George Bush zamítne jakýkoli zákon o financování války v Iráku a v Afghánistánu, který by byl spojen s nějakými dalšími požadavky. Vetovat bude tedy nejen současnou podobu, podle níž se vojáci musejí stáhnout od 31. března 2008, ale i další varianty zákona, kde by uvolnění peněz bylo nějak podmíněno. Uvedla to v noci na pondělí americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová.

Článek

Vyjádření Riceové ukazuje, že americký prezident přitvrdil. Původně totiž byl ochoten souhlasit s tím, že by po jednáních s iráckou vládou byly stanoveny nějaké jasné podmínky, za nichž by se válka financovala. A právě to chtějí demokraté. Riceová uvedla, že podmínky už  byly stanoveny dříve a že je irácká vláda akceptovala.

Bush už oznámil, že tento týden zamítne Kongresem schválený zákon o uvolnění dodatečných prostředků na války v Iráku a v Afghánistánu ve výši 124 miliard dolarů. Podle zákona mají bojové jednotky z Iráku odejít do 31. března příštího roku. [celá zpráva] Demokraté nemají v Kongresu dvoutřetinovou většinu, aby mohli veto George Bushe zvrátit. Proto uvažují o mírnější podobě zákona, v němž by nebylo stanoveno datum odchodu, ale uvolnění finančních prostředků by bylo spojeno například se zlepšením bezpečnostní situace v Iráku. S tím by mohli souhlasit i někteří republikánští poslanci.

Ve chvíli, kdy Bush zamítne současný zákon, nebudou se sice muset stáhnout, ale nedostanou nutné prostředky. V současné době má Pentagon prostředky na vedení války do července. Bush se má ve středu sejít s vrcholnými představiteli demokratů a jednat o financování obou válek. Demokraté už dali najevo, že nechtějí, aby vojáci v Iráku zůstali bez potřebných prostředků, ale že jim jde o ukončení konfliktu.

V případě, že by Bush neustoupil, demokraté již varovali, že Kongres v tom případě navrhne nový zákon, který uvolní prostředky jen na velmi krátkou dobu. "Financovat ji po dva měsíce místo celého roku a pak to zhodnotit," uvedl pennsylvánský demokrat John P. Murtha.

Korupce rozvrací Irák

Americké úsilí o obnovu Iráku navíc maří kromě násilí i korupce.   Rekonstrukce Iráku už stála téměř 400 miliónů dolarů, ale snahy o obnovu země zničené válkou narážejí na nejistotu, zpoždění a průtahy. Vyplývá to ze zprávy z posledního auditu speciálního generálního inspektora pro obnovu Iráku.

Podle zprávy se také zhoršuje korupce mezi iráckými oficiálními činiteli. Roční irácké finanční ztráty způsobené podvody a zneužíváním prostředků nyní překračují pět miliard dolarů a tyto problémy postihují "prakticky každé irácké ministerstvo", uvádí zpráva. Podle ní je situace nejhorší na ministerstvu ropného průmyslu a na ministerstvech vnitra a obrany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám