Hlavní obsah

Fidel Castro se prý vrací k moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kubánský vůdce Fidel Castro se po vážné nemoci prý vrací k moci. Tvrdí to venezuelský prezident Hugo Chávez, podle něj už Castro zemi opět řídí. Levicový bolivijský prezident Evo Morales krátce před Chávezem zase vyjádřil přesvědčení, že Castro se oficiálně vrátí do funkce hlavy státu 1. května. Havana se k tvrzení obou prezidentů dosud nevyjádřila.

Článek

"Je v úřadu, je v úřadu, hodně přemýšlí," prohlásil v neděli na summitu latinskoamerických států Chávez, který nedávno uvedl, že osmdesátiletý Castro již neformálně převzal zpět většinu svých řídících funkcí, které před devíti měsíci dočasně předal svému bratru Raúlovi.

Bolivijský prezident Morales v sobotu řekl, že si je jistý, že Castro se znovu ujme moci při oslavách Svátku práce v Havaně 1. května. "Jsem si jistý, moji kubánští bratři, že se soudruh Fidel 1. května vrátí k vládě nad Kubou a Latinskou Amerikou," podotkl Morales podle soukromé televize Unitel.

Fidel Castro předal kvůli své loňské operaci trávícího traktu svému bratrovi dočasně moc a od té doby byl vidět pouze na fotografiích a videozáznamech, často se svými spřízněnci z latinskoamerického levicového tábora, především s Chávezem. Na posledních snímcích se zdá, že Castro již trochu přibral na váze.

I američtí činitelé museli přiznat, že se zřejmě uzdravuje. Americký prezident George Bush přes náznaky, že se kubánskému komunistickému vůdci Fidelu Castrovi vede lépe a že by mohl opět vládnout, v sobotu zopakoval, že nástup demokracie na Kubě se blíží. Bush, který zpřísnil hospodářské sankce vůči Havaně a zvýšil pomoc kubánským disidentům s cílem urychlit pád Castrova režimu, ve svém projevu na Floridě vyjádřil přesvědčení, že mnoho Kubánců sní o lepším životě.

"Bohužel, tyto sny dusí kruté diktátorství, které upírá veškerou svobodu ve jménu temné a zdiskreditované ideologie," konstatoval Bush v projevu v Miami, kde žije spousta obyvatel s kubánskými kořeny. "Někteří z vás máte stále své milované na Kubě a čekáte na den, kdy na ně znovu zazáří světlo svobody... Ten den se blíží," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám