Hlavní obsah

USA soudí teroristu, kterého dopadly v 15 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUANTÁNAMO

USA obvinily už druhého zajatce zadržovaného spolu s lidmi podezřelými z terorismu na základně Guantánamo. Kanaďan Omar Khadr byl zajat v roce 2002, kdy měl patnáct let. Obviněn byl podle úterního sdělení Pentagonu z vraždy, pokusu o ni, ze spiknutí, špionáže a z podpory terorismu.

Článek

Khadr ve svých patnácti letech podle obžaloby hodil při přestřelce mezi americkými vojáky a bojovníky Tálibánu granát, přičemž zabil seržanta Christophera Speera a dalšího vojáka zabil a dalšího zranil. Také zakopával miny, na které měly najet americké vojenské kolony a provádět špionáž.

Z příslušnosti k teroristické sítě byli obviněni i jeho bratr a jeho otec, jenž byl v roce 2003 zabit v Pákistánu.

Khadr, který údajně předělal měsíční výcvik v táboře al-Kajdá.

Je prvním souzeným z válečných zločinů, který byl zatčen ještě jako nezletilý. To ještě více zvyšuje pochybnosti o vojenských soudech pro teroristy. Americký ústavní soud tyto tribunály loni označil za neustavní.

Sporné procesy

Spojené státy dlouho hledaly způsob, jak soudit zadržované teroristy, z nichž mnozí jsou vězněni pět let a nemají právo na žádný kontakt se světem. Nakonec americký prezident George Bush prosadil, že je budou soudit vojenská tribunály, které byly zřízeny poprvé od konce druhé světové války, kdy před nimi stanuli váleční zločinci.Prvním souzeným z Guantánama byl Australan David Hicks. [celá zpráva]

Americký Nejvyšší soud už dvakrát - v letech 2004 a 2006 - oponoval Bushovu postupu v otázce práv zadržovaných na Guntánamu. [celá zpráva] Bush jim veškerá práva odpíral, protože šlo o "nepřátelské bojovníky". Kvůli tomu byly USA kritizovány mezinárodními organizacemi. Letos ale o problému nerozhodl, i když se na něj obrátili zadržovaní, kteří se chtěli obrátit na federální soudy. 

Zadržování 385 podezřelých na Guantánámu tvrdě kritizují organizace hájící lidská práva nejen kvůli údajnému mučení a obtížným podmínkám, v nichž žijí. Zákaz komunikace s blízkými byl odůvodňován bezpečnostními riziky. Největší rozhořčení ale budí fakt, že celá léta marně čekají na proces. Velké rozpaky také vyvolává věk Omara Khadra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám