Hlavní obsah

Smrtící injekce je podle lékařů nehumánní a velmi bolestivá

Novinky, ČTK, Medical News
MIAMI

Popravy smrtící injekcí, o nichž se v posledních měsících v USA hodně diskutuje, podle lékařských výzkumů mohou skutečně odsouzencům způsobit velká muka. Někteří z nich se udusí při vědomí. Plyne to z výzkumů Miamské univerzity, které zveřejnilo tento týden internetové vydání lékařského časopis PLoS Medicine.

Článek

Tým lékaře Leonidase Koniarise sesbíral data ze dvou amerických států, kde se popravuje smrtící injekcí. Poslední případy poprav ale ukázaly, že směs nemusí fungovat, jak se očekávalo, a že "konvenční pohled na smrtící injekci jako na klidnou a bezbolestnou smrt je zpochybnitelný". Na Floridě jeden odsouzenec umíral půl hodiny [celá zpráva] Poprava smrtící injekcí proto patrně porušuje ústavou zakotvený zákaz krutosti při výkonu trestu.

Podle zveřejněného odborného textu jednotné dávky neberou ohled na váhu popravovaného ani na další faktory. Někteří odsouzenci dostanou nízkou dávku a účinek některé ze složek vyprchá předtím, než je poprava dokončena, takže se třeba udusí při vědomí.

I když je injekce aplikována podle pravidel, mohou vězni trpět. Plyne to ze složení smrtícího koktejlu, který tvoří tři složky. Barbiturát thiopental, který se používal i při anestézi, má odsouzeného uspat. Nemá však žádné analgetické účinky, takže netlumí bolest. Bromid pancuronia ochromuje svalstvo, takže se člověk udusí, a chlorid draselný zastaví činnost srdce. Injekce je považována za účinnou, protože každá z těchto látek může i sama způsobit smrt.

Výzkum je dalším příspěvkem do diskuze o smrtících injekcích, jimiž se popravuje v Číně a v některých státech USA, kromě Texasu třeba na Floridě. Vydavatelé časopisu dodali, že výzkum neměl za úkol vylepšit injekce používané při popravách, ale přispět k tomu, aby ukázal nehumánnost tohoto druhu popravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Florida zkazila popravu, muž umíral 30 minut

Poprava odsouzeného vraha Angela Nievese Diaze (55) ve floridském Miami dala velké trumfy do rukou lidem odmítajícím trest smrti a způsoby, jimiž se vykonává....

Výběr článků

Načítám