Hlavní obsah

Neprávem odsouzeného Američana zprostili viny po 25 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Američan Jerry Miller, který byl v roce 1981 v USA odsouzen ke 45 letům vězení, byl po 25 letech zproštěn viny. Millerovu nevinu dokázaly testy DNA. Podle organizace Innocence Project je Millerův případ již dvoustým, kdy nový test DNA prokázal nevinu neprávem odsouzeného člověka.

Článek

Nyní osmačtyřicetiletý Miller byl shledán vinným ze znásilnění, loupeže, únosu a těžkého ublížení na těle, kterého se měl dopustit na čtyřiačtyřicetileté ženě. Tu někdo napadl, když nastupovala do automobilu na parkovišti v Chicagu v září 1981. Útočník ženu znásilnil, strčil do kufru auta a ujel, když se k němu blížili dva hlídači parkoviště. Ti poté vybrali Millera z řady podezřelých při policejní předváděčce.

Během přelíčení Miller vypověděl, že v době činu seděl doma u televize a sledoval zápas v boxu. Soud ho ale shledal vinným a poslal za mříže na 45 let. Propuštěn byl podmíněně v loňském roce poté, co aktivisté organizace Innocence Project přesvědčili žalobu, aby znovu prozkoumala vzorky spermatu odebraného z šatů napadené ženy a porovnala je s DNA Millera.

"Potřebuji slyšet soudce, jak říká: 'Váš štít je čistý, víme, že jste to neudělal' - pak se budu opravdu cítit svobodný," řekl tehdy bývalý armádní kuchař. "Čekám, až to bude konečně a skutečně za mnou," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám