Hlavní obsah

Led uvěznil stovky kanadských lovců tuleňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW FOUNDLAND

V moři u severovýchodního pobřeží kanadské provincie New Foundland pokračují akce na záchranu 600 kanadských lovců tuleňů, kteří tam ve čtvrtek uvízli se stovkou svých člunů mezi ledovými krami. K posádkám se snaží dostat ledoborec kanadské pobřežní stráže.

Článek

Několika lodím stále hrozí poškození či potopení poté, co se v oblasti rapidně změnil směr proudění větru. Ten žene ledové kry směrem k pobřeží a plavidla tak zůstala v ledu zcela uvězněna. Podle meteorologů počasí potrvá do konce týdne a dokonce by se mohlo ještě zhoršit.

Podle lovců jsou podmínky nejhorší za posledních dvacet let. Některým lodím dochází palivo a potraviny. Jedna posádka musela být evakuována vrtulníkem.

Kanadský lov tuleňů vyvolává po celém světě vlnu kritiky. Kanadské úřady argumentují, že lov je nezbytný ke snížení celkových stavů tuleňů. Plánovaný odchyt pro letošek je 270 000 tuleňů, což je méně než loni. Tulení kůže zpracovává zejména ruský, čínský a norský módní průmysl. Tuk ze zvířat se zase využívá při výrobě oleje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám