Hlavní obsah

Bush i po masakru mlčí k přísnější kontrole zbraní

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Na Bílý dům se po masakru v Blacksburgu valí otázky na prezidentův postoj ke zpřísnění kontroly zbraní v USA, avšak jeho kancelář se kromě projevů soustrasti rodinám obětí dál nevyjadřuje. Veřejné mínění ale upozorňuje na vlivné sdružení držitelů zbraní, které stálo za Bushovou prezidentskou kampaní.

Článek

"Čas pro diskusi není teď," řekla mluvčí Bílého domu Dana Perinová, zatímco kruh veřejného mínění se už delší dobu stahuje kolem mimořádně vlivného Národního sdružení držitelů střelných zbraní (NRA), které aktivně působí proti jakýmkoli omezením.

"Před námi je bouře," předpověděl v sobotu, dva dny před neštěstím, místopředseda NRA Wayne LaPierre na výročním sjezdu sdružení s narážkou na snahy Kongresu ovládaného nyní demokraty zpřísnit pravidla pro obstarání zbraní občany.

Masakrem na virginské univerzitě problém vtrhl do politiky přímo hlavními dveřmi a NRA je v defenzívě. Podle loňské sondy je 56 procent Američanů pro přísnější kontrolu, ale NRA spoléhá na podporu asi 80 miliónů občanů, kteří zbraň vlastní.

NRA spoléhá na 80 miliónů Američanů

Řada z nich žije ve venkovských oblastech, i v Západní Virginii či Tennessee, které se v roce 2000 staly důležitými pro volební vítězství George W. Bushe. NRA má čtyři milióny členů a roční rozpočet 180 miliónů dolarů (3,7 mld. Kč).

"Dnes není jediný vlastník střelné zbraně, jehož svoboda je zajištěna," vyjádřil v sobotu filozofii sdružení LaPierre. Podporují ho konzervativní republikáni, kteří se dovolávají druhého dodatku k Ústavě USA, zakotvujícího právo na držení a nošení zbraně, i když v kontextu "dobře řízené domobrany".

Ještě před prvním zvolením Bushe prezidentem se NRA podle listu Financial Times vychloubala, že má k němu tak blízko, že by mohla "pracovat z jeho kanceláře".

Bílý dům vychází NRA vstříc
ministr spravedlnosti John Ashcroft podpořil výklad ústavního dodatku o držení zbraní ve prospěch jednotlivců proti desítky let ustálené judikatuře soudů
Bílý dům nařídil FBI zničit osobní záznamy o držitelích zbraní, protože se NRA obávala vzniku federálního registru
prezident se snažil zmírnit iniciativy OSN proti globálnímu pašování zbraní
kongres uzákonil ochranu výrobců proti žalobám souvisejícím se zločiny páchanými střelnými zbraněmi. Republikáni také umožnili, aby vypršel zákaz poloautomatických zbraní.
Zdroj: Financial Times

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám