Hlavní obsah

Vraždící jihokorejský student psal hry plné násilí

– BLACKSBURG

Ve středu vycházejí na světlo světa další podrobnosti o běsnění šíleného korejského střelce Čo-Sung Hüiho. Ten na virginské polytechnice v Blacksburgu pálil ze dvou zbraní ve čtyřech učebnách, než se zastřelil. Zabil 30 lidí a 17 dalších zranil. Byl uzavřený a psal hry plné násilí.

Článek

Tři postřelení studenti, kteří byli v kritickém stavu, se zotavují. Jejich šance na přežití podstatně vzrostly, uvedli představitelé nemocnice na tiskové konferenci.

"Začal střílet bez varování," potvrdil student Derek O'Dell, zraněný do ruky. "Než vstoupil Čo do třídy, všichni studenti jsme hovořili s vážnými obavami o tom, kdo mohl být školním střelcem," uvedl Ian MacFarlane. V tu chvíli už všichni věděli, že na blízké univerzitě někdo zabil dva lidi. Pak začal Čo pálit.

"Přežila jsem, protože jsem předstírala mrtvou," řekla Erin Sheehanová. Třiadvacetiletý  jihokorejský student Čo Sung-hü trefil asi 15 studentů a z místnosti odešel. "Když vystřílel zásobník, odešel, ale asi za 30 vteřin se vrátil, aby zabíjení dokončil. Slyšel asi pořád naše hlasy," dodala Erin. To se ale všichni zbývající studenti vrhli ke dveřím, které se nedaly zamknout, a drželi je.

Profesor zachránil studenty

Vrah se snažil třikrát dveře vykopnout, a když neuspěl, začal do nich střílet. Pak šel do další učebny. V jedné z nich se mu do cesty postavil 75letý profesor Liviu Librescu, kterého zastřelil. Podle studentů ale svým odvážným činem zachránil život řadě z nich. Nejenže vraha nechtěl pustit do dveří, ale volal na studenty, aby vyskočili z okna. Druhým zabitým mezi pedagogy je 51letý Ind G. V. Loganathan. Ten na univerzitě působil od roku 1982.

V jiné učebně útočník postavil studenty ke zdi a popravoval je jednoho po druhém. Policie našla jejich zkrvavená těla propletená na hromadě. Než se policisté dostali do druhého patra budovy, střelba utichla. Zdržel je řetěz, kterým střelec zamkl hlavní vchod.

Útok vyvolal paniku i jiných částech budovy. "Najednou jsme uslyšeli střelbu a naříkání přes zeď. Vypukla panika," popsal minuty děsu student Josh Wargo. "Slyšel jsem čtyřicet padesát výstřelů během asi dvou minut. Skočil jsem z okna asi z druhého podlaží a byl jsem omráčený," řekl.

Korejský student měl sklony k násilí

Čo Sung-hü byl velmi uzavřený. "Byl to samotář, těžko teď o něm získáváme informace," prohlásil viceprezident univerzity Larry Hincker. Údajně se také léčil na psychiatrii. Napsal dvě školní literární práce plné "hrůzného násilí". Jeho profesorka Lucinda Royová byla textem natolik zděšena, že ho vzala k dalšímu profesorovi literatury na seminář kreativního psaní, aby s ním promluvil stranou a ne před ostatními studenty.

Podle ní nepsal o střelných zbraních ani o zabíjení, ale jeho práce byla tak šokující, že se dokonce obrátila na školní policii. Cítila potřebu něco udělat, text však nebyl reálnou hrozbou. Sdělila mu jen, že tento způsob psaní je neakceptovatelný a musí psát jinak. I Ian MacFarlane, který s ním chodil na seminář, řekl že dílo bylo "extrémně znepokojující a "velmi popisné". "Bylo to něco jako noční můra," popsal spolužákova díla ve svém blogu. "Ty hry byly skutečně zvrácené. Na hrůzné násilí, které (v nich) působily zbraně, bych ani nedokázal pomyslet," uvedl.

Televize ABC ale citovala policejní zdroje, podle kterých zanechal ve svém pokoji na univerzitní koleji dlouhý a "jízlivý" dopis. Údajně v něm vysvětluje svůj čin a prohlašuje: "Donutili jste mě udělat to." Spílá zároveň "bohatým dětem", "zpustlému životu" a "nečestným šarlatánům", uvedl deník Chicago Tribune.

Tyto informace popírají, že by Čo vraždil kvůli své přítelkyni, kterou našel s jiným studentem. 

Během posledních tří týdnů dostala škola dvě varování před bombovými útoky. Policie nyní vyšetřuje, zda byly ve vztahu ke střelbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám