Hlavní obsah

Na virginské technice střílel 23letý korejský student

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BLACKSBURG

Střelcem, který v pondělí postřílel na Virginském polytechnickém institutu 30 lidí, byl jihokorejský student Čo Sung-hü. Uvedl to v úterý podle CNN šéf policejního oddělní školy Wendell Flinchum. To, že vrah pocházel z Asie, uvedl už dříve rektor univerzity Charles Steger a svědci masakru. Policie šetřila, zda útok na blízké státní univerzitě o dvě hodiny dříve nespáchal jiný člověk, ale použitá zbraň byla stejná.

Článek

Vrah na univerzitě studoval a ve Spojených státech pobýval od dětství legálně. Bydlel v univerzitním areálu na koleji a byl v posledním ročníku bakalářského studia angličtiny. O původu pachatele mluvila nejprve svědkyně Erin Sheehanová, podle níž byl střelec "mladě vypadající Asiat trochu pod šest stop, trochu podivně oblečený, skoro jako skaut ve světle béžovém tričku s velmi krátkými rukávy, přes které měl černou vestu na munici".  

O druhém střelci se spekulovalo proto, že nejprve byli zabiti dva lidé a až o dvě hodiny na 800 metrů vzdáleném místě zbylých třicet osob. Možnost, že se masakru účastnilo více střelců, připustil i Steger. Tyto "dvě velmi tragické události spolu mohly, ale nemusely souviset".

Virginská státní policie potvrdila, že byly nalezly dvě střelné zbraně, ale uvedla že balistické testy jedné ukázaly, že byla použita při obou útocích. Lékař Joseph Cacioppo označil střelce za "brutálního". "Žádná z obětí neměla v těle méně než tři kulky," řekl o zraněných. 

Steger hájil i vedení školy, které varovalo studenty emailem pozdě. [celá zpráva] "Neměli jsme důvod předpokládat, že dojde k dalšímu incidentu. Můžete se rozhodovat jen na základě informací, které zrovna máte. Nemáte hodiny na zvažování," řekl Steger. 

Motiv pachatele zůstává neznámý, Korejec byl velmi uzavřený. Může jím být nevěra. Nejprve zabil svou přítelkyni a jejího studentského poradce. Pak se vydal vraždit na polytechniku.

Svět vyjadřuje lítost

Kondolence příbuzným obětí přišly například od britské královny Alžběty II., francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka a z dalších zemí, a podle agentur také trochu nečekaně od Íránu.

Alžběta II. byla "šokována a rozesmutněna zvěstí o střelbě ve Virginii". Mluvčí Buckinghamského paláce dodal, že je královna nadále informována o situaci. Chirac se nad zprávami o masakru "zhrozil" a projevil americkému prezidentovi Georgi Bushovi a příbuzným obětí kondolence a "totální solidaritu". Podobně hovořil i kanadský ministr veřejné bezpečnosti a mimořádných situací Stockwell Day.

Australský premiér proti volnému prodeji zbraní

Australský premiér John Howard při této příležitosti připomněl zabití 35 lidí v roce 1996 v australském Port Arthuru. "To nás dovedlo před 11 lety k tomu, abychom přijali opatření omezující prodej zbraní. Vynaložili jsme úsilí, aby se kultura střelných zbraní, tak neblahá ve Spojených státech, nedostala k nám," prohlásil.

Írán, který v roce 1980 přerušil diplomatické vztahy s USA a který vede spor se Západem o svůj jaderný program, vyjádřil politování nad zabíjením. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Mohammad Alí Hosejní řekl, že teheránská vláda čin odsuzuje a vyjadřuje americkému lidu a příbuzným obětí soustrast. Hosejní dodal, že takový čin je proti "božským a lidským hodnotám".

Mezi oběťmi jsou i dva učitelé - jeden z Izraele a druhý z Indie. Pětasedmdesátiletý Liviu Librescu, který emigroval z Rumunska do Izraele a poté do USA, se pokusil, než byl zabit, střelci zablokovat dveře. Studenty před smrtí vyzýval, aby vyskočili oknem.

Zahynul také jednapadesátiletý G. V. Loganathan. "Máme pocit, jako bychom dostali elektrický šok. Nevíme, co dělat. Byl vedoucí silou pro nás pro všechny," řekl jeho bratr z jihoindického státu Tamilnádu.

Masové vraždy na školách v USA

  • 14. února 2008 - Steven P. Kazmierczak zabil na univerzitě v Illinois pět studentů
  • 16. dubna 2007 - korejský student Čo Sung-hu zabil 32 lidí, což je nejhorší masová vražda v dějinách USA
  • 1. srpna 1966 - Charles Whitman zabil na universitě v Texasu 14 lidí
  • 20. dubna 1999 - Dva studenti střední školy v coloradském Columbine zabili 13 studentů
  • 21. března 2005 - Devět osob zabil teenager v indiánské rezervaci v minnesotském Red Lake

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám