Hlavní obsah

Varovali nás pozdě, zlobí se studenti univerzity, kde řádil vrah

BLACKSBURG

Studenti polytechnického institutu v Blacksburgu ve státě Virginia a jejich rodiče obviňují školu a policii, že je pozdě varovaly před vrahem, který v areálu v pondělí zastřelil 32 lidí, než zbraň obrátil proti sobě. Varovný e-mail dostali až dvě hodiny po první střelbě, tedy v době, kdy vrah střílel už podruhé.

Článek

"Byla tam proluka více než dvě hodiny (mezi první a druhou střelbou). To se nedá omluvit, měli nás informovat," řekla pětadvacetiletá studentka Erin Mabryová. "To, co se dnes stalo, je absurdní. Než nám poslali e-mail, bylo zabito dvacet lidí," rozhořčuje se student Jason Piatt.

"Nevím, co tomu chlápkovi táhlo myslí, jsem ale naštvanej" Jason Piatt

Policie zaslala studenům e-maily, v nichž bez dalších instrukcí pouze informovala, že se ve škole střílelo, až dvě hodiny po první střelbě. Při té zahynuly dvě osoby. Až když vrah v jiné části univerzitního areálu začal střílet podruhé, dostali studenti další e-mail vyzývající je, aby zůstali v budovách a nechodili k oknu. Při druhé střelbě bylo zabito 30 lidí. [celá zpráva]

"Udělali jsme, co jsme mohli s tím málem informací, které jsme v té chvíli měli. Aktivovali jsme všechny komunikační kanály, které máme," ospravedlňoval se na tiskové konferenci rektor univerzity Charles Steger a dodal, že najednou bylo rozesláno 36 000 emailů. Webová stránka univerzity byla pravidelně aktualizována.

"Nejdřív jsme si nebyli jisti, co se děje. Znělo to jako stavební práce, které tady teď probíhají... Potom to byla nepřetržitá palba. Celkem padlo asi 50 výstřelů. Pak jsme slyšeli lidi křičet." Tiffany Oteyová

Po prvním incidentu se policie domnívala, že jde o izolovanou přestřelku motivovanou soukromými spory a že střelec poté opustil kolej, řekl mluvčí univerzitní policie Wendell Flinchum. "Neměli jsme žádný důvod se domnívat, že dojde k dalšímu incidentu," dodal.

Policie zná identitu střelce

Vyšetřovatelé zatím neznají motiv činu. Podle CNN však již znají identitu střelce, odmítají ji ale zatím sdělit. 

"Měřil asi 180 centimetrů, vypadal mladě, jako Asiat, byl divně oblečený, skoro jako skaut," řekla Erin Sheehanová, jedna ze čtyř studentů, které se druhý útok podařilo přežít tím, že předstírala svoji smrt. "Vstoupil a začal prostě střílet," řekla Sheehanová. "Byl v tom důkladný - dostal téměř každého. Po celou dobu byl potichu." Střelec po chvíli odešel, ale asi za půl minuty se vrátil. "Zřejmě nás slyšel mluvit. Natlačili jsme se ke dveřím, aby se nedostal dovnitř, nešlo totiž zamknout," dodala studentka. Muž se třikrát pokusil dostat se do učebny silou a pak začal střílet skrz dveře.

"Z okna jsme viděli šest policistů se zbraněmi. Nevěděli jsme, co se děje. Kdosi pak zkontroloval naše webové stránky, tam stálo, že se v kampusu střílelo." Kristyn Heiserová

Podle policie útočník střílel v několika dalších místnostech. Rektor univerzity Charles Steger oznámil, že policisté při příjezdu na místo nalezli hlavní vchod do budovy uzavřen. Než se dostali do druhého patra, střelba tam již ustala.

Někteří studenti během té doby v panice opouštěli budovu skokem z okna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám