Hlavní obsah

Senát schválil odchod USA z Iráku do roka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký Senát ve čtvrtek poměrem 51 ku 47 hlasům definitivně přijal návrh zákona o finančních nákladech na válku v Iráku, který stanoví 31. březen 2008 jako termín pro odchod amerických bojových jednotek z této blízkovýchodní země. Návrh zákona přijal Senát na začátku týdne. Zákon umožní vydat na války v Iráku a v Afghánistánu další 121,7 miliardy dolarů.

Článek

Demokraty ovládaný Senát zákon přijal přes hrozby republikánského prezidenta George Bushe, že bude vetovat jakýkoli zákon, kde je financování války spojeno s termínem odchodu. Pokud jej zamítne, nebudou uvolněny peníze na konflikt.

Příští měsíc bude zákon předložen prezidentovi Bushovi. Do té doby se ale musí sjednotit verze senátní se sněmovní. Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů koncem minulého týdne přijala zákon, kde je odchod stanoven k 1. září 2008. [celá zpráva]

Bush už několikrát hrozil, že jej bude vetovat, protože jej špatný, neboť spojuje financování s odchodem, který by měl začít do 120 dnů od chvíle, kdy zákon vstoupí v platnost. Od dubna příštího roku by Iráku mohli zůstat jen specialisté, kteří cvičí irácké vojáky a policisty, a jednotky bojující s al-Kajdá.

Bush vždy odmítal stanovit přesné datum stažení. Podle něj by to posílilo vzbouřence v Iráku, kteří by to mohli vidět jako své vítězství. Republikánští senátoři při projednávání návrhu tvrdili, že zákon vlastně znamená uznání porážky ve válce. [celá zpráva]

Bush při projevu před v North Portiku řekl, že zajistí financování armády a současně nechá volnost velitelům v rozhodování o postupu, protože je má na šňůrce jako loutky. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám