Hlavní obsah

Pentagon nechce protiraketovou obranu v rámci NATO

– WASHINGTON
Novinky, ČTK, Canada.com

Vysoký činitel amerického ministerstva obrany Brian Green v úterý při slyšení v Kongresu vysvětlil, proč USA odmítají, aby protiraketové základny v ČR a v Polsku byly budovány pod záštitou NATO. Vyžadovalo by to totiž jednomyslný souhlas všech členů organizace. Pentagon se obává, že by jej nezískal. Otázku, proč se nebuduje štít v rámci NATO, mu položil jeden z členů Sněmovny reprezentantů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"NATO je konsensuální organizace, což znamená, že musíme zkusit dosáhnout jednomyslného rozhodnutí," řekl brannému podvýboru dolní komory Kongresu a dodal: "Získat jednomyslnost v jakékoli organizaci včetně NATO je velmi složitým problémem." Podle Greena způsob rozhodování v NATO blokuje možnost, že by zařízení americké protiraketové obrany v ČR a Polsku mohla být budována v rámci NATO. USA proto neuvažují o možnosti, že by se o umístění základen protiraketové obrany v Evropě rozhodovalo v NATO.

Green ale vyjádřil naději, že program bude mít podporu členů NATO. Naznačil, že na systému protiraketové obrany mají zájem spolupracovat Velká Británie a Nizozemsko. NATO se účastní také vytváření obrany proti taktickým raketám krátkého doletu. Představitelé NATO mají zájem tento systém skloubit s americkým systémem proti balistickým raketám dlouhého doletu.

Vysocí evropští představitelé včetně německé kancléřky Angely Merkelové, jejíž země nyní předsedá EU, vyzvali USA, aby zvážily větší zapojení NATO do protiraketového systému. Obávají se totiž možného vytváření bariér v Evropě i zhoršení vztahů s Moskvou.

Obvinění Ruska, že USA rozvíjení systému s Moskvou adekvátně nekonzultovali, Green vyvracel s tím, že Rusko bylo opakovaně informováno a že se pokračuje i v úvahách o zapojení Ruska do tohoto programu. "V zájmu USA je ukázat Rusku naši politiku obrany proti raketám jako předvidatelnou a průhlednou," sdělil.  Podle něj se jedná o ruské technické spolupráci na programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám