Hlavní obsah

Vyhlídka nad arizonským Grand Canyonem vyvolává rozepře

TUSCON

Skywalk, skleněná vyhlídková terasa 1 220 metrů nad hladinou řeky Colorado, jež byla v úterý slavnostně otevřena návštěvníkům proslulého Velkého kaňonu v Arizoně, vyvolala rozepře v řadách indiánského kmene Hualapajů, jemuž území patří.

Článek

Od stavby za 30 miliónů dolarů (640 mil. Kč) si část indiánů slibuje, že jako neobvyklá atrakce přiláká statisíce turistů i sem, do zatím málo navštěvované západní části Národního parku Grand Canyon. Východní region naproti tomu navštíví ročně čtyři milióny lidí. Čtrnáct set příslušníků kmene sice vegetuje na svém vydobytém území, ale prakticky nemá z čeho žít.

"Nemyslím si, že nás Skywalk zachrání, ale je to začátek," uvedla Sheri Žlutý Jestřáb, donedávna kmenová "ministryně" financí. "Změny jsou těžké, ale musíme se připravit na budoucnost," reagovala na obavy stařešinů kmene, znepokojených představou restaurací, vrtulníků, turistů a jejich aut, jež budou rušit klid posvátného pohřebiště ležícího nedaleko vyhlídky.

I ochranáři mají obavy. Indiáni jako původní obyvatelé nemusejí v Národním parku respektovat předpisy, běloši by souhlas ke stavbě vyhlídky, hotelu či provozování vyhlídkových letů a vyjížděk v terénních autech nedostali. "Přinesli do Velkého kaňonu laciný, komerční podnik, a to je špatné. Zvláště když to šlo udělat šetrněji," posteskl si ředitel Střediska pro biodiverzitu Kieran Suckling z arizonského Tucsonu. Marně - indiáni jsou po letech ve své zemi opět pány.

Reklama

Výběr článků

Načítám