Hlavní obsah

V USA už letos popravili deset lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Tři dny před svými třiačtyřicátými narozeninami byl v USA popraven letos již desátý vězeň. Je jím Charles Nealy, který byl v Texasu odsouzen k nejvyššímu trestu za vraždu spáchanou při loupeži před deseti lety. Prohlášen za mrtvého byl po sedmi minutách po vpíchnutí smrtící injekce. Předtím ale strávil více než půl hodiny v popravčí místnosti, protože mu kat nemohl najít na ruce žílu.

Článek

Nealy tvrdil, že je nevinný, a před smrtí obvinil hlavního svědka obžaloby, že při procesu vědomě lhal. Podle obžaloby Nealy v srpnu roku 1997 přepadl se svým synovcem Claudem supermarket v Dallasu, kde zabili dva zaměstnance a odnesli si čtyři tisíce dolarů. Odsouzeni byli podle agentury AP navzdory nejistému svědectví a nepřesvědčivým záběrům bezpečnostní kamery. Claude, který byl v době spáchání trestného činu nezletilý, byl odsouzen k doživotnímu trestu.

V Texasu se popravuje nejvíc

Charles Nealy je letos desátým popraveným ve Spojených státech a devátým v Texasu. Tento americký stát vykonává nejvíce poprav z celých USA. Od roku 1982, kdy byl trest smrti obnoven, jich zde bylo popraveno 388.

V texaských celách čeká na popravu kolem 400 zločinců, z nichž dva mají být popraveni příští týden a dalších 12 do konce roku. V řadě amerických států byly pozastaveny popravy smrtící injekcí kvůli zpochybnění této metody jako bolestivé a protiústavní.

V Ohiu nechali muže hodiny v popravčí místnotsti, pak exekuci zrušili

Právě proti vykonání rozsudku tímto způsobem se loni v prosinci odvolal Kenneth Biros ve státě Ohio odsouzený za vraždu mladé ženy. Přiznal se, že své oběti zasadil 91 bodných ran, potom ji uškrtil a nakonec rozřezal. Udělal to prý v naprosté opilosti.

Federální soudce na základě odvolání Birose loni v prosinci rozhodl o odložení jeho popravy. Proti tomu se odvolal stát Ohio. Vzhledem k tomu, že do termínu stanoveného pro popravu nebylo odvolání vyřízeno, nemohl být rozsudek vykonán. Než se ale odsouzený dozvěděl, že nebude popraven, strávil v popravčí místnosti několik hodin přípravami na odchod z tohoto světa. Generální prokurátor prohlásil, že se zasadí o to, aby byl rozsudek nakonec vykonán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám