Hlavní obsah

Američtí demokraté chtějí odchod vojsk z Iráku do konce roku 2008

CNN, ČTK, BBC, Novinky, The Guardian
WASHINGTON

Členové Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu ve čtvrtek představili návrh zákona, který požaduje stažení amerických bojových jednotek z Iráku do konce roku 2008 nebo i dříve, pakliže nebude v zemi dosaženo očividného pokroku. Bílý dům v reakci oznámil, že prezident bude případný takový zákon vetovat.

Článek

"Díky plánu se můžeme znovu zaměřit na Afghánistán a boj proti terorismu v místě, odkud vzešel," [celá zpráva] řekla mluvčí Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a dodala, že termín stažení bude připojen k legislativě, která má administrativě poskytnout téměř 100 miliard dolarů (2,1 biliónu korun); ty Bushova vláda požaduje na boj v Iráku a v Afghánistánu.

Mluvčí prezidenta Bushe v reakci pověděl, že takový plán by představoval "vyumělkované a překotné stažení vojsk na základě politické situace ve Washingtonu a nikoliv na irácké půdě".

"Samozřejmě, administrativa bude silně proti a nakonec (prezident) využije veta na každý zákon, který se bude podobat tomu, jaký byl dnes nastíněn," prohlásil ve čtvrtek jeden z Bushových poradců Dan Bartlett. K přehlasování prezidentského veta je v americkém Kongresu zapotřebí dvoutřetinové většiny.

Asi 130 000 vojáků by mohly posílit až tři desítky tisíc dalších

Prezident v lednu oznámil přes odpor demokratů i k nevoli některých republikánů, že USA dočasně posílí kvůli pokračujícím násilnostem své jednotky v Iráku o 21 500 vojáků. [celá zpráva] Bush také odmítl vypracovat harmonogram pro postupné stahování jednotek z Iráku, po němž volali demokraté, kteří mají díky listopadovému volebnímu vítězství většinu v obou komorách Kongresu.

Ve čtvrtek navíc americký ministr obrany Robert Gates oznámil, že požádá Kongres o vyslání dalších 2 200 vojenských policistů do Iráku. Britský list The Guardian ve středu s odvoláním na slova náměstka amerického ministra obrany Gordona Englanda informoval, že by USA mohly do Iráku vyslat dokonce až o sedm tisíc více mužů, než s kolika počítal původní Bushův plán. [celá zpráva]

V Iráku první náznaky pokroku, násilnosti ale potrvají, říká generál

Velitel ozbrojených sil USA v Iráku, armádní generál David Petraeus, ve čtvrtek řekl, že rozsáhlá bezpečnostní operace iráckých a amerických sil v Bagdádu už přinesla některé povzbudivé náznaky. Bude ale prý trvat několik měsíců. Upozornil, že násilnosti a útoky na civilisty budou zřejmě dál pokračovat.

Krize v zemi nemá ovšem podle generála jen vojenské řešení. Pro uklidnění situace v zemi je prý nutné zapojit do politických jednání i některé militantní skupiny, které nyní stojí v opozici proti vládě.

V sobotu bude v Bagdádu zahájena mezinárodní konference, jejímž hlavním tématem bude násilí v Iráku. Zastoupeno bude pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a země sousedící s Irákem. U jednacího stolu tak zasednou Američané spolu s představiteli Íránu a Sýrie; Washington přitom nevyloučil bilaterální schůzky se zástupci těchto zemí, což dosud odmítal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám