Hlavní obsah

OBRAZEM: Český prezident na návštěvě amerického Jihu

USA

Český prezident Václav Klaus navštívil během své týdenní pracovní návštěvy USA tři státy amerického Jihu. V Texasu se setkal s bývalým americkým prezidentem Bushem starším a zástupci tamější krajanské komunity. V Alabamě Klaus zahájil festival přátelství mezi oběma zeměmi a v Louisianně mimo jiné navštívil New Orleans stále se zotavující z následků povodní v roce 2005. Čtvrtek a pátek stráví prezident ve Washingtonu.

Článek

Prezident Václav Klaus v novém armádním letadle Airbus A-319 CJ krátce před odletem z Prahy. Foto: ČTK/Marta Myšková

"Oceňuji otevřenost a přátelství prezidenta Klause vůči Americe. Pro mě jako otce současného amerického prezidenta to skutečně znamená mnoho," řekl George Bush starší na závěr schůzky, která se odehrála v Houstonu v Bushově úřadě, kde někdejší prezident také bydlí.

Václav Klaus s bývalým americkým prezidentem Georgem Bushem (vpravo). Foto: ČTK/Marta Myšková

Český prezident se v Texasu setkal s českými krajany, kterých je podle odhadů 120 až 500 tisíc. Při setkání se mimo jiné vyjádřil i k americké vízové povinnosti vůči občanům ČR. Podle Klause je vyřizování víz pro mnohé Čechy frustrující zkušenosti.

Václav Klaus při setkání s českými krajiny. Foto: ČTK/Marta Myšková

Klause na letišti v New Orleansu přivítala jazzová kapela a k tanci jej vyzvala manželka honoráního konzula ČR Dollye Zezulková (vpravo). Foto: ČTK/Marta Myšková

Na závěr své cesty se český prezident ve čtvrtek setká ve Washingtonu se šéfkou americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou a lídrem demokratů v Senátu Harrym Reidem. V pátek pak bude Klaus jednat s viceprezidentem Dickem Cheneym a ministrem obrany Robertem Gatesem.

Předpokládá se, že na jednání bude plánované vybudování protiraketové základny USA na českém území a americká vízová politika vůči občanům ČR.

Senát amerického Kongresu začal minulý týden projednávat změnu vízového režimu, která by mohla přinést právě zrušení víz pro občany České republiky, Slovenska a dalších zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám