Hlavní obsah

Soud uznal Libbyho vinným v případu prozrazení agentky

WASHINGTON

Bývalý vysoký úředník Bílého domu Lewis "Scooter" Libby byl v úterý uznán vinným v případu úniku informací ohledně identity agentky americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Valerie Plameové. Hrozí mu 25 let vězení. Výši trestu soud teprve vyřkne. Kdy se tak stane, se zatím neví.

Článek

Šestapadesátiletý Libby byl šéfem kanceláře viceprezidenta USA Richarda Cheneyho. Proces s ním začal v polovině ledna. Obžalován byl především z křivé výpovědi a maření vyšetřování úniku informací v případu, který je dáván do souvislosti s válkou v Iráku. Původně mu hrozilo až 30 let žaláře, ale soud ho zprostil obvinění ze lži.

Libbyho proces je jedinou soudní dohrou tři roky trvajícího vyšetřování případu prozrazení agentky CIA Valerie Plameové, jejíž manžel, bývalý americký velvyslanec Joseph Wilson kritizoval Bílý dům za překrucování fakt v souvislosti s údajným jaderným arzenálem v předválečném Iráku.

 Po Wilsonově kritice se v tisku objevila informace, že jeho žena pracuje v rozvědce. Diplomat to označil za pomstu a za snahu odstrašit ho před případnými podobnými pokusy kritizovat vládu.

Novináři pod nátlakem přiznali, že jejich zdrojem byl Libby a nejbližší poradce prezidenta George Bushe Karl Rove. Oba to nejdříve odmítli, ale Rove později svou výpověď odvolal. Libby se nyní hájil tím, že si na situaci dobře nepamatoval. Loni v září se ovšem k prvnímu úniku informací přiznal bývalý náměstek ministra zahraničí Richard Armitage, který se prý uřekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám