Hlavní obsah

Castro promluvil živě v rozhlase, třeba o žárovkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Kubánský prezident Fidel Castro promluvil v úterý tamního času ve venezuelském rádiu. Rozhlas i kubánská televize přenášely jeho telefonický rozhovor s venezuelským prezidentem Hugo Chávezem. Živé vysílání bylo první od července loňského roku, kdy byl operován kvůli břišním problémům. V televizi se objevil na začátku února, to však nešlo o přímý přenos, odvysílán byl záznam jeho lednového setkání s Chávezem.

Článek

Castro přiznal, že "byl na dně", ale že už má "více energie a cítí se silnější". Chávez se ho na začátku dlouhého rozhovoru zeptal "Haló tam, jak se cítíš, proslulý a drahý příteli?"

Castro mu odpověděl "Cítím se dobře a jsem šťastný." Dodal, že kvůli nemoci má více času na čtení a žertoval, že se stal zase studentem. Během 30 minut vysílání Castro Chávezovi poblahopřál za jeho energetickou politiku i plán vyměnit tradiční žárovky za úsporné.

Oba politici hovořili o klimatických změnách či úterních propadech na burzách, jež podle nich svědčí o světové ekonomické krizi. Ta podle nich dokazuje, že kapitalismus zažívá své poslední dny. "Proto je nutné si pospíšit s alternativou", jíž je socialismus, prohlásil Chávez.

Castro se nezmínil , zda a kdy se opět vrátí k moci. V Kubě nyní vládne jeho mladší bratr Raúl. Castro řekl, že pracuje, což podle něj patří k důvodům, proč se častěji neobjevuje na veřejnosti: "Nemohu mluvit každý den. Všechny prosím o trpělivost a klid, všichni jsou klidní a země jde kupředu, což je důležité. Chci klid i pro sebe, abych mohl plnit nové úkoly."

Oslabené tlusté střevo

Castro zřejmě trpí divertikulitidou, kdy je oslabena stěna tlustého střeva. Kvůli tomu byl loni operován. [celá zpráva] Komplikace přinesl zánět pobřišnice. Castro totiž odmítl vývod z tlustého střeva. [celá zpráva]

Oficiálně se o Castrově nemoci na Kubě nemluví, což vyvolává řadu spekulací. Kuba však několikrát popřela americké tvrzení, že by měl rakovinu v posledním stádiu. [celá zpráva]  To vyvrátil v prosinci i španělský chirurg, který ho jel vyšetřit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Castro má prý po operaci dobrou náladu

Kubánský prezident Fidel Castro, který kvůli krvácení ve střevech podstoupil vážnou operaci, ve středu vzkázal lidem, že jeho stav je stabilní a že má dobrou...

Výběr článků

Načítám