Hlavní obsah

Baptisty zmítá skandál se zneužíváním mladistvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASHVILLE

Chicagská organizace Síť přeživších, lidé, které zneužili kněží (SNAP), zahájila velkou kampaň proti baptistům, neboť v posledních šesti měsících získala informace o čtyřiceti případech sexuálního zneužívání věřících ze strany kazatelů Jižní konvence baptistů, mezi nimi je hodně nezletilých. Jeden z kazatelů dokonce přivedl do jiného stavu osmnáctiletou dívku.

Článek

Jedna z členek SNAP, nyní 48letá  Debbie Vasquezová, uvedla, že ji v patnácti letech znásilnil reverend Dale Amyx, který ji o tři roky později přivedl do jiného stavu. Členové vedení církve ji dokonce nutili jít před kongregaci a žádat o odpuštění jako svobodná matka.

Amyx potrestán nebyl, jen přešel k jiné jednotě baptistů.

"Oni umožňují těmto mužům, aby šli od církve k církvi. Nechrání oběti. Chrání sami sebe," uvedla Vasquezová.

Amyx v soudních dokumentech potvrdil otcovství. V roce 1967 byl navíc odsouzen, že nabízel  pivo nezletilým. Přesto mohl zůstat u baptistů, jen přešel k jiné baptistické církvi.

Problémem je decentralizace

Protestantské církve narozdíl od katolíků nemají pevnou hierarchii a kazatel, který se v jedné jednotě dopustil sexuálního zneužívání, může odejít do jiné jednoty.

Baptisté si jsou vědomi problému, předseda Jižní konvence baptistů Frank Page sdělil, že plánuje školení kazatelů kvůli zneužívání dětí. "Hluboce se tím trápíme. Věříme, že děti jsou nejvyšším dárkem od Boha." Dodal, ale že konvence nemá žádnou právní autoritu zahájit vyšetřování ani udílet tresty. Jednotlivé jednoty baptistů jsou nezávislé. Resoluce Jižní konvence baptistů z roku 2002, která vyzývá k řešení situace a spolupráci kazatelů s úřady při šetření sexuálního zneužívání, je tak pouhým apelem.

Přesto od baptistů muselo odejít několik kazatelů, například memphiský reverend Paul Williams, který před sedmnácti lety zneužil svého syna. Představitelé církve o tom rok věděli, ale nejednali. Na současného pastora se obrátil Williamsonův syn, jak to že jeho otec může dál kázat, když o jeho provinění ví vedení církve.

Další z missourského Greenwoodu byl minulý týden odsouzen, že zneužíval chlapce ve věku 12 až 16 let.

O Jižní konvenci baptistů se opírají američtí republikáni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám