Hlavní obsah

USA zažily dva útoky šílených střelců v jednom dni

SALT LAKE CITY/FILADELFIE

Americká města Salt Lake City ve státě Utah a Filadelfie ve státě Pensylvánie se stala v pondělí večer dějišti masakrů. V Salt Lake City zastřelil osmnáctiletý útočník v nákupním středisku Trolley Square pět lidí. Muž, který střílel do náhodných kolemjdoucích, byl posléze zabit policisty. Ve Filadelfii pak vtrhl neznámý muž na zasedání představenstva jedné investiční firmy, zastřelil tři účastníky jednání a posléze i sebe. V obou případech jsou motivy pachatelů zatím neznámé.

Článek

V nákupním centru v Salt Lake City začal osmnáctiletý mladík střílet do náhodně kolemjdoucích krátce před sedmou hodinou večerní místního času. Mluvčí zasahujících hasičů Scott Freitag potvrdil zpravodajské stanici CNN, že mezi mrtvými byl také samotný útočník. Šest dalších osob bylo zraněno, tři z nich jsou v kritickém stavu.

Podle policejního detektiva Robina Snydera byl útočník, jehož jméno zůstává nezveřejněno, ozbrojen puškou a pistolí. U sebe měl také další zásoby munice.

Prodavačka v jednom z obchodů střediska, Marie Smithová, zahlédla útočníka skrze výlohu. Viděla jak pozvedl pušku a vystřelil na mladou ženu, která se k němu blížila zezadu. "Jeho výraz zůstal naprosto klidný. Nezdál se být nijak rozrušen," řekl Smithová, která se odplížila do bezpečí místnost pro zaměstnance.

Střelce nakonec zneškodnili čtyři policisté - jeden z nich byl mimo službu a v objektu se nalézal náhodou. Obchodník se starožitnostmi Barrett Dodds pověděl, že viděl muže v dlouhém kabátu, jak střílí po policistovi. Pak muž musel ustoupit do obchodu s dětským oblečením. "Pak jsem ho viděl padnout," řekl Dodds.

Policisté prohledávající okolí nákupního centra. Foto: ČTK/AP

Policie následně celou oblast kolem obchodního domu, v němž je asi 80 obchodů, uzavřela. Všechny obchody byly prohledány kvůli podezření, že by v objektu mohl být druhý podezřelý či další oběti. Ještě dvě hodiny po incidentu se mnozí lidé báli opustit úkryty, do nichž se uchýlili.

Dva útoky v jednom dni

Ve Filadelfii pak vtrhl zatím rovněž neidentifikovaný muž na zasedání představenstva jedné investiční firmy, zastřelil tři účastníky jednání a posléze i sebe. Další muž byl těžce postřelen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám