Hlavní obsah

Pět Američanů u soudu kvůli defraudaci miliónů dolarů pro Irák

NEW JERSEY

Velká porota ve středu obžalovala tři americké důstojníky v záloze a dva civilisty z podvodu, zpronevěry, praní peněz a korupce. Z fondů na obnovu válkou zničeného Iráku měli převést 8,6 miliónu dolarů na vybranou společnost. Sami za to od ní získali auta, nemovitosti, šperky a hotovost v hodnotě miliónu dolarů. Před soudem stane i plukovník v záloze Curtis Whiteford, jenž je dosud nejvyšší obviněnou šarží.

Článek

"Obvinění se nesmírně obohatili na úkor iráckého lidu. Přitom měli lidem tam pomáhat," řekl žalobce Paul McNulty. Dodal, že pašovali velké částky peněz z Iráku od USA. Peníze nejen zpronevěřili, ale také je propírali. Činnosti se dopouštěli v letech 2003 až 2005.

Plukovník v záloze Curtis Whiteford byl druhým nejvyšším důstojníkem v kanceláři v irácké Hílle, která měla na starosti obnovu. Pod ním pracovali další dva obvinění, podplukovnice Debra Harrisonová a podplukovník Michael Wheeler.

Dalšími obviněnými jsou manžel Harrisonové William Driver a majitel kyperské finanční společnosti Seymour Morris jr, který byl zatčen v úterý v Rumunsku, kde žije. USA požadují jeho vydání.

V souvislosti s případem už byl odsouzen na devět let Robert Stein, který pracoval v Hílle jako kontrolor. Uznáni vinnými byli Philip H. Bloom, který vlastní několik firem v Rumunsku a Iráku a podplukovník Bruce D. Hopfengardner.

Rozsáhlý komplot

Whiteford, Harrisonová, Wheeler a Morris se spikli se Steinem, Bloomem a Hopfengardnerem. Bloom díky nim získal kontrakt za 8,6 miliónu dolarů. Zbylým za to poskytl milión, dal jim hotovost, auta, šperky, počítače, alkohol a slíbil práci. Bloom na účtech propral dva milióny dolarů přes své účty. Šlo o peníze, které byly zpronevěřeny přímo z kanceláře.

Nejde o první případ zpronevěry a úplatkářství v souvislosti s obnovou Iráku v době, kdy byl pod americkou správou. Paul Bremer, který stál v jejím čele, čelil kritice, že miliardové částky určené na obnovu se ztrácejí a v zemi bují korupce. [celá zpráva] Situace se nezlepšila ani po nástupu prozatímní vlády. Teprve, když ji vystřídala vláda vzešlá z voleb, situace se začala měnit. Mnoho z ministrů prozatímní vlády ale stačilo utéci z Iráku ze strachu, že by mohli skončit ve vězení.

Projednávaný případ je dosud největší. Ostatní se týkaly desetitisícových částek. Inženýr pracující u armády v Kuvajtu byl 30. ledna odsouzen na dva roky, za to, že přijal od kuvajtské firmy 50 000 dolarů. Za úplatek ve stejné výši je obžalován poddůstojník, který domlouval dodávky jídla.

Reklama

Související témata:

Související články

Bremer tvrdí, že se život Iráčanů zlepšil

Americký správce Iráku Paul Bremer odmítl, že by v Iráku panoval chaos. Iráčané by si podle něj bez ohledu na přetrvávající nepokoje v ulicích a nedostatky...

Bremer: na žádost irácké vlády zemi opustíme

Možný odchod Američanů z Iráku po plánovaném předání moci Iráčanům 30. června v pátek podle agentury AFP jasně připustil americký civilní správce Paul Bremer....

Výběr článků

Načítám