Hlavní obsah

Američané chystají zbraň, která pálí, ale nezabije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo obrany představilo veřejnosti zbraň založenou na vysílání paprsku tepla, která by měla být používána k pacifikaci rozběsněného davu či zahánění nepřátel při konfliktech podobným těm v Afghánistánu či Iráku. Jde o revoluční systém, který protivníka nezabije a nezpůsobí mu trvalá zranění, avšak vyvolá u něj pocit, jako by byl pálen.

Článek

Paprsek prostoupí oděvem a zahřeje kůži na zhruba 54 stupňů Celsia. "Jde o převratnou technologii, která dá našim silám schopnosti, kterými dosud nedisponují," uvedl Theodore Barna z Pentagonu. "Očekáváme, že síly by ji mohly přidat ke svému arzenálu."

Systém aktivního odporu (Active Denial System - ADS), jak se zbraň oficiálně jmenuje, by prý mohl být využíván v praxi už někdy začátkem roku 2010. Byl vyvíjen řadu let a vyžádal si náklady ve výši desítek miliónů dolarů.

Systém zabudovaný na armádní terénní vozidlo Humvee využívá velké diskové obdélníkové antény, z níž vysílá neviditelný paprsek vln na cíl. Účinný je i na více než 500 metrů. 

V praxi si vynález vyzkoušeli někteří novináři. I při vzdálenosti přesahující délku několika fotbalových hřišť byl prý pálivý pocit, který jim způsobila, podobný tomu, když je člověk vystaven žáru z teplé plotny - příliš bolestivý, aby se člověk před ním nepokusil uchránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Americká státní správa najímá hackery

Americké federální úřady uspořádaly v Las Vegas konferenci, jejímž cílem je vyhledat vhodné jedince mezi hackery a nabídnout jim práci ve státní správě....

Pentagon přiznal užití fosforu v Iráku

Pentagon v úterý přiznal, že během bitvy o iráckou Falúdžu byl použit fosfor. Důrazně ale vyvrací zprávy italské televize, že látku použili proti civilistům.

Výběr článků

Načítám