Hlavní obsah

Bush přesvědčoval Kongres o nové strategii pro Irák

– WASHINGTON/NEW YORK

Americký prezident George Bush promluvil v noci na středu k členům Kongresu ovládaném opozičními demokraty, aby je přesvědčil o své nové strategii pro Irák, která počítá s vysláním dalších 21 500 vojáků do země. Ve zprávě o stavu unie také hovořil o nahrazení benzínu alternativním palivem, o reformě zdravotnictví, úpravě imigrační politiky a kvalitnějším vzdělání.

Článek

Prezident poprvé ve svém úřadu promluvil k parlamentu, kde je jeho Republikánská strana po loňských listopadových volbách v menšině. Demokraté, ale i část republikánů a většina americké veřejnosti Bushův plán pro Irák odmítají. Opozice naopak požaduje, aby USA začaly svá vojska z Iráku stahovat.

"Naše země prosazuje v Iráku novou strategii. Žádám vás, dejte jí šanci, aby mohla fungovat", uvedl prezident. Bush odmítl názory na rychlý odchod z Iráku, neboť ten by se stal obětí "impozantní bitvy" mezi šíitskými a sunnitskými extremisty.

Bush v několikerém připomenutí útoků z 11. září 2001 referoval o Iráku jako o nosné konstrukci "širšího boje" proti terorismu.

Pro opozici není Bushův plán žádnou novou strategií

Senátor Jim Webb za opoziční demokraty prohlásil, že prezident nemá pro Irák žádnou novou strategii. "To, co položil na stůl, je jen technická úprava," řekl k Bushově projevu a znovu prezidenta vyzval ke změně kurzu.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová a vůdce demokratické senátní většiny Harry Reid uvedli ve společném prohlášení, "bohužel, prezident ukázal, že nenaslouchá největší obavě Američanů, která se týká války v Iráku".

Na domácí scéně Bush prosazuje nová paliva a lepší zdravotnictví

Bush se ve svém padesátiminutovém proslovu vyslovil také pro snížení spotřeby benzínu v USA v příštích deseti letech o pětinu a pro nahrazování klasických pohonných hmot alternativními palivy z obnovitelných zdrojů.

Prezident proto požádal Kongres o pravomoc reformovat palivové standardy pro automobily s cílem snížit roční předpokládanou spotřebu benzínu o 32 miliard litrů.

Bushův plán větší dostupnosti zdravotní péče pro seniory a chudé rodiny počítá s daňovými odpisy za zdravotní pojištění. Toto opatření by mohlo zvýšit daňovou zátěž asi 30 miliónů Američanů, ale snížit náklady o mnoho miliónů domácností více.

Prezident také vyzval k prodloužení platnosti a k rozšíření zákona, jehož cílem je zvýšit kvalitu všeobecného vzdělání. Kritici ovšem upozorňují, že Bushův plán neobsahuje dostatek zdrojů pro finanční krytí vzdělávacího programu.

Bush se vrátil ke svému loňskému návrhu na řešení problematiky nezákonného přistěhovalectví a opět připomněl plán na částečnou legalizaci osob, které pracují v USA bez povolení. Tento program ale v minulém složení Kongresu řada republikánů odmítala jako nepřípustnou amnestii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám