Hlavní obsah

V Brazílii objevili téměř třicet neznámých indiánských kmenů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRAZÍLIE

V Brazílii žije v amazonském tropickém deštném lese mnohem více indiánských kmenů, než se původně odhadovalo. Jejich existence je ale ohrožována přilivy nelegálních přistěhovalců. Podle vládní nadace pro domorodé obyvatelstvo žije v naprosté izolaci amazonského lesa 67 skupin indiánů, a nikoli pouze 40, jak se soudilo.

Článek

"Je ohromující, že při dnešní míře devastace zbyli v Amazonii ještě vůbec nějací původní obyvatelé," řekla Fiona Watsonová, koordinátorka kampaní při organizaci, která se zasazuje o obhajobu práv kmenových obyvatel.

Při výzkumu uskutečněném za podpory brazilské vlády byly posouzeny nové objevy lidských stop, opuštěných chatrčí a další důkazy lidské činnosti v hlubinách největšího světového deštného pralesa. Výsledkem je potvrzení existence dalších 27 indiánských kmenů, které žijí v naprosté pralesní izolaci.

"Brazílie má zřejmě největší počet dosud neznámých kmenů, většina z nich zřejmě stále žije tak jako za časů příchodu prvních evropských badatelů na začátku 16. století," řekla Fiona Watsonová. Když před dvěma lety objevila helikoptéra jednu takovou skupinu lidí, snažila se jedna starší žena stroj ve výšce asi 200 metrů sestřelit šípem.

Stovky nelegálních přistěhovalců ročně přicházejí do rozsáhlých lesních oblastí a svou těžařskou a lesní činností tak ohrožují samotné přežití původních obyvatel. Federální policie je proto musí neustále vyhledávat a vyhánět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám