Hlavní obsah

Bush neprodloužil kritizovaný program odposlechů

– WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush nepovolil prodloužení kontroverzního programu odposlechů, který začal platit po útocích na USA 11. září 2001. Odposlechy v tomto programu by měl schvalovat už jen speciální soud.

Článek

Vláda nyní může sledovat telefony a e-maily ze zahraničí do USA bez toho, aniž by k tomu měla povolení soudu. Lidem tak mnohdy sledovali úředníci e-maily či hovory jen na základě toho, že v nich několikrát použili "nebezpečná" slova a bylo podezření, že jsou napojeni na organizaci Al-Kajdá.

Generální prokurátor Alberto Gonzales pověděl v americkém Senátu, že dohlížecí komise, která byla původně zřízena v roce 1978, bude od nynějška znovu dozírat nad průběhem odposlechů. Ve skutečnosti už dokonce podle Gonzalese předseda komise vyjádřil první souhlas s monitorováním jedné osoby, u níž je důvodné podezření z napojení na teroristickou síť.

Kritici uvádějí, že dosavadní program porušuje ústavu. Ta zakazuje sledovat občany USA bez souhlasu soudu.

Že tajné služby bez povolení špehují občany, vyšlo najevo až na konci roku 2004. Vláda to ale přiznala ještě o několik měsíců později. Bush tehdy program obhajoval, že porušování zákona je vlastně pro dobro lidí. Sklidil velkou kritiku hlavně od americké společnosti na ochranu osobních práv občanů ACLU. Porušení ústavy potvrdil poté i soud, ministerstvo spravedlnosti se ale odvolalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám