Hlavní obsah

OBRAZEM: V USA panuje nezvyklý mráz, zabil 54 lidí

Mimořádně krutou zimu zažívají letos obyvatelé USA. V devíti státech unie si od víkendu vyžádala už 54 obětí na životech. Státy na středozápadě pokrývá několikametrová vrstva sněhu. Úterní bouře, která prošla zemí od Texasu po Maine strhala dráty elektrického vedení a bez elektřiny se ocitlo na 340 000 domů. V Kalifornii zase pomrzly citrusy a škoda činí miliardu dolarů.

Článek

Jen v Oklahomě zemřelo od pátku v důsledku mrazů na dvacet lidí, devět jich zahynulo v Missouri, osm v Iowě, pět v Texasu, čtyři v New Yorku, po třech v Michiganu a v Arkansasu a po jednom v Maine a v Indianě. Mnozí se stali obětí nehod na namrzlých a zasněžených silnicích.

Několik týdnů už svírá mráz také Oklahomu, která se proměnila v ledové království. Řada silnic je zcela neprůjezdných, s obtížemi se daří udržovat jen hlavní tahy na mezistátních dálnicích.

Zima však trápí i stát Washington na severozápadě USA, kde byly kvůli přívalům sněhu v úterý uzavřeny školy a doma zůstalo na 380 000 žáků a studentů.

Výpadky proudu je nejvíce je postiženo Missouri, kde je bez proudu 173 tisíc domácnosti a asi 3600 lidí vyhledalo pomoc v přístřeších, protože jim byla zima. Ve městečku Buffalo, kde žije 2800 lidí, byly v úterý zavřeny všechny obchody, restaurace i benzínové pumpy.

Velké škody způsobil mráz v Kalifornii, kde pomrzly více než tři čtvrtiny úrody citrusů. Škoda činí asi miliardu dolarů.

Mnoho nepomohla ani snaha ovocnářů zapalovat přímo pod stromy ohně.

S postiženými se již sešel guvernér státu Arnold Schwarzenegger (s berlemi), který je rozhodnut požádat o pomoc federální vládu. Kromě pěstitelů citrusů byly postiženy i plantáže avokáda a jahod.

"Není to jen otázka letošní úrody. Může to mít zničující efekt i v příštím roce," zdůvodnil žádost o pomoc hrdina akčních filmů. Vzhledem k tomu, že Kalifornie pochází 86 procent amerických citrónů a 21 procent pomerančů, panují obavy, že byl cena plodů na pultech mohla vzrůst z 50 centů na půldruhého dolaru.

Mráz však zasáhl i pouštní město heren Las Vegas v Nevadě, kde zamrzla voda ve fontánách před casiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám