Hlavní obsah

Bushův irácký plán naráží na skeptické reakce

Právo, CNN, DPA, Jiří Roškot, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Plán prezidenta George W. Bushe posílit americkou vojenskou účast v Iráku narazil v USA i v zahraničí na skeptické reakce, protože obdobný přístup už selhal v minulých letech. Podle exporadce prezidenta Johnsona si šéf Bílého domu nevzal poučení z vietnamské války.

Článek

"Já jsem si vzal z Vietnamu lekci, že když se ztratí podpora veřejnosti pro válku, pak na ni zapomeňte - je po všem," zdůraznil Jack Valenti, jenž radil prezidentu Lyndonu Johnsonovi v letech 1963-69. Podle čerstvého průzkumu veřejného mínění totiž s vysláním sil nesouhlasí 70 procent Američanů.

"Prezidentova řeč je nejhrubší chybou od dob války ve Vietnamu," řekl republikánský senátor Chuck Hagel. "Prezident nenabídl nový směr. Místo toho nás dál vede špatnou cestou, jen rychleji," prohlásila demokratická senátorka Hillary Clintonová.

"Je v tom docela sám," řekl v reakci na prezidentův projev William Cohen, bývalý ministr obrany za prezidenta Clintona. Pokud Bush zcela ignoroval doporučení Bakerovy skupiny, popudil proti sobě velmi silně demokraty, zdůraznil.

"Američané nemají žádný důvod si myslet, že plán bude fungovat, jak jej prezident maluje," prohlásil senátor Pete Domenici.

Leon Panetta, člen Bakerovy skupiny, soudí, že Bush bude v příštích měsících čelit v Kongresu tolika bitvám kolem financování svého plánu, že "v podstatě vtahuje zemi do další noční můry konfliktu kolem války, jejíž konec nikdo nevidí".

"Prezidentova přiznání chyb byla vypočítaná na to, aby podpořila jeho politické záměry," podotkl list The Washington Post. "Jeho tón byl střízlivý, ale bez omluvy a kajícnosti... Zvolil cestu, která mu zaručeně vynese opozici i mezi jeho republikány," napsal deník.

"Bush ignoroval výsledky listopadových voleb do Kongresu, říká si o bitvu s většinovými demokraty, ignoroval doporučení Bakerova týmu i názory iráckého premiéra Málikího," shrnul list The New York Times.

Tisk: teď připomíná hráče pokeru

Francouzský deník Libération přirovnává Bushe k hráči pokeru, který už delší dobu prohrává. "Dilema je mučivé: má opustit stůl, anebo znovu přihodit, ačkoli tím může prohrát ještě víc? Bush se rozhodl zvýšit sázku o víc než dvacet tisíc vojáků, i když mu experti vysvětlili, že je to málo na to, aby tím něco změnil na budoucnosti Iráku, a tím i Američanů v něm," upozornil list.

Německá televize ARD uvedla, že Bush zůstává sám - má proti sobě veřejnost, nepřehlédnutelnou část médií, demokraty a rozladění proniká i do jeho Republikánské strany.

Podle italského deníku La Repubblica prezident nevzal v potaz ani doporučení Bakerovy skupiny, jež navrhla diplomatické zapojení Sýrie a Íránu, a nenechal se ovlivnit ani hrozbami demokratů. "Jeho nový kurs se ze všeho nejvíc podobá staré cestě, jež změnila Irák na peklo, nemluvě o smrti tří tisíc amerických vojáků a promrhaných 357 miliardách dolarů," míní deník.

"Jednadvacet tisíc vojáků navíc je kapkou v moři. Víc vojáků znamená jen to, že povstalci budou napadat víc Američanů, ale ne to, že Američané a Iráčané mají jasný plán," napsal dánský Politiken.

Podle britského The Independent prezident uvízl v zajetí klamů: "Nebere na vědomí, že irácký premiér Málíkí není součástí řešení, ale součástí problému."

Reklama

Související témata:

Související články

Bush začal radikálně obměňovat svůj tým

Americký prezident George Bush v pátek jmenoval dosavadního šéfa amerických tajných služeb Johna Negroponteho do funkce náměstka ministryně zahraničí. ...

Výběr článků

Načítám