Hlavní obsah

Nejvyšší šéf americké špionáže prý v úřadu končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Šéf tajných služeb USA John Negroponte, zodpovědný za práci všech 16 amerických zpravodajských služeb, opustí svůj post. Negroponte by se měl stát tajemníkem americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Prý odejde kvůli chystané změně politiky USA v Iráku.

Článek

Termín jeho odchodu nebyl sice ještě oficiálně oznámen, jeden nejmenovaný vládní činitel ale potvrdil, že by se tak mělo stát brzy.

Negroponte se má údajně stát tajemníkem americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Vrací se tak ke svému původnímu povolání kariérního diplomata. V minulosti zastával funkci ambasadora Spojených států amerických při OSN, později působil jako velvyslanec v Bagdádu.

Úřad šéfa americké špionáže byl zřízen na konci roku 2004 na základě doporučení komise prošetřující selhání amerických tajných složek v době před teroristickými útoky z 9. září 2001. Podle mínění některých však neměl Negroponte všech 16 zpravodajských služeb vždy zcela pod svou kontrolou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám