Hlavní obsah

USA v Iráku nevítězí, přiznal Bush

Novinky, ČTK, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy ve válce v Iráku nevítězí, přiznal v úterý v rozhovoru pro list Washington Post americký prezident George Bush. Zároveň naznačil, že plánuje rozšířit americkou armádu, aby se prý USA dokázaly vyrovnat dlouhodobým bojem proti terorismu.

Článek

"Nevyhráváme, neprohráváme," použil Bush k popisu svého pohledu na současnou situaci v Iráku kompromisní formulaci. Jde o zásadní obrat v prezidentově slovníku, když ještě před listopadovými volbami do Kongresu vystupoval s výroky o jistém vítězství. "V každém případě vyhráváme," řekl tehdy.

Nyní ke svým dřívějším slovům říká, že tak vyjádřil svou naději, že Spojené státy zvítězí. "Zajisté jsme svědky určitého pozitivního vývoje, ale očividně hlavní problém, kterému čelíme a se kterým se musíme vypořádat, je sektářské násilí," řekl Bush v rozhovoru pro list Washington Post.

Bush je pro posílení armády

Americký prezident George Bush ve středu oznámil, že je pro rozšíření amerických pozemních vojsk (U.S. Army) a námořní pěchoty (U. S. Marines). Nového ministra obrany Roberta Gatese už Bush požádal, aby vypracoval příslušný plán posílení pozemních sil.

"Máme povinnost zabezpečit naše vojska tak, aby byla schopna tuto válku (proti terorismu) vést po dlouhou dobu a vykonat tolik úkolů, o kolik bude požádána. Přikláním se k přesvědčení, že potřebujeme zvýšit velikost jak U.S Army, tak U.S. Marines," řekl Bush ve zdůvodnění svého názoru.

Nová prezidentova linie je v souladem s oznámením velitele amerických pozemních vojsk generála Petera J. Schoomakera z minulého týdne. Schoomaker upozornil, že pozemní vojsko se zhroutí, pokud nebude posíleno o další tisíce aktivních vojáků i záložníků. Při nasazení v Iráku a v Afghánistánu nebude moci plnit další úkoly.

Pro posílení pozemního vojska i námořnictva se vyslovil i bývalý ministr zahraničí Colin Powell. Ještě ještě letos v létě se Bushova administrativa stavěla proti zvyšování početních stavů této složky armády. Předchozí ministr obrany Donald Rumsfeld prosazoval strategii menšího sboru, který má převahu díky ultramodernímu vybavení. Irák však jeho teze nepotvrdil.

Bush zvažuje vyslat do Iráku další vojáky

Bush současně sdělil, že se ještě nerozhodl, zda pošle do Iráku více vojáků. Sdělil, že zvažuje všechny možnosti. Opoziční demokraté, kteří vyhrály  listopadové volby do Kongresu, přitom požadovali urychlený odchod z Iráku. Ke stažení nabádaly i závěry nezávislé komise Kongresu, která měla připravit novou strategii pro Irák. [celá zpráva] Bush řekl, že se závěry komise bude řídit. 

V úterý ale nový ministr obrany Robert Gates sdělil, že prohra v Iráku by mohla mít pro USA "katastrofální důsledky," protože by oslabila pozici Spojených států ve světě a američtí občané by byli ohroženi. [celá zpráva]

Reklama

Související články

USA jsou v Iráku déle než ve světové válce

Trvání války v Iráku se v neděli přehouplo přes tři roky a osm měsíců, takže jsou v ní Spojené státy angažované déle než v druhé světové válce. Konec konfliktu...

Výběr článků

Načítám