Hlavní obsah

Schwarzenegger chce změnit systém poprav

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger v úterý nařídil reformu kalifornského programu výkonu trestu smrti. Stalo se tak v reakci na sedmnáctistránkové rozhodnutí federálního soudce ze San José Jeremyho Fogela z minulého pátku, který označil nynější proceduru usmrcování smrtící injekcí za protiústavní.

Článek

Podle Fogela může odsouzenému způsobit utrpení, čímž riskuje porušení ústavního zákazu krutého a neobvyklého trestu. "Kalifornie bude jednat rychle a efektivně, aby se zajistila ústavnost poprav a současně se naplnila vůle lidu vykonávat popravy i nadále," řekl podle.listu Los Angeles Times guvernér.

V souladu s jeho nařízením pracovníci soudů a věznic vyhodnotí používané metody, sestaví nové školicí programy pro členy popravčích týmů a vytvoří systém zaznamenávání výkonů hrdleních trestů, aby se zabránilo případným nedopatřením a omylům při používání smrtících chemikálií.

Soudce dal Kalifornii 30 dnů na nápravu

Popravy byly v Kalifornii pozastaveny v únoru, kdy soudce Fogel zrušil výkon trestu smrti v případě vraha a násilníka Michaela Moralese pouhých pár hodin předtím, než měl popravčí ukončit jeho život. Fogel ve svém pátkovém stanovisku k případu Morales dospěl k závěru, že kalifornským popravám vpíchnutí smrtelné injekce chybí "spolehlivost a transparentnost". "Poprava nese s sebou nepřiměřené a zbyteční riziko, že odsouzenec bude před smrtí trpět, což je porušení osmého dodatku americké ústavy," zdůvodnil Fogela.

Ve své analýze hovořil o "přetížených, nedostatečně vzdělaných zaměstnancích věznic a malých, často špatně osvětlených místnostech výkonu poprav".

Na závěr však dodal, že jeho rozhodnutí je dočasné, protože Kalifornie má 30 dní na to, aby výkon poprav "napravila".

Diaz umíral půl hodiny

Floridský guvernér Jeb Bush, který dosud schválil 21 hrdelních trestů, pozastavil o víkendu vykonávání poprav po skandálu kolem nevydařené exekuce Portoričana Angela Nievese Diaze (55), v podsvětí přezdívaného Papa Smrt a odsouzeného za vraždu majitelky nočního klubu v roce 1979. Diaz dostal špatnou injekci a místo toho, aby po ní upadl do bezvědomí, bojoval se smrtí plných 34 minut.

"Bylo to úděsné," uvedl Diazův advokát Neal Dupree, který konec života svého klienta sledoval za skleněnou stěnou v první řadě pro diváky. "Vypadalo to, že byl umučen k smrti," konstatoval profesor Jonathan Groner z Ohio State Medical School, proslulý odpůrce trestu smrti. "Můj dojem je, že umíral v nepředstavitelných bolestech," připojil se Ken Garman z lékařské fakulty Stanfordovy univerzity.

Popravy smrtelnou injekcí se dnes vykonávají ve 37 amerických státech. Ústavní soud USA ve svých rozhodnutích zachoval popravy oběšením, zastřelením, na elektrickém křesle a v plynové komoře navzdory bolesti, kterou mohou způsobit. K otázce, zda je bolest nepřiměřená natolik, že odporuje ústavě, se zatím závazně nevyslovil.

Reklama

Související články

Florida zkazila popravu, muž umíral 30 minut

Poprava odsouzeného vraha Angela Nievese Diaze (55) ve floridském Miami dala velké trumfy do rukou lidem odmítajícím trest smrti a způsoby, jimiž se vykonává....

Výběr článků

Načítám