Hlavní obsah

Time: osobností roku jste vy

NEW YORK

Vyhlášení osobnosti roku časopisu Time skončilo nečekaně. Na obálce se v pondělním vydání magazínu neobjeví tvář žádné známé individuality, ale zrcadlo. Podle časopisu Time jste totiž vítězi tradiční ankety "vy".

Článek

Redaktoři časopisu při své volbě poukázali na obsah internetu, který dnes v obrovské míře ovlivňují sami uživatelé. Jako příklad dali blogy, tedy jakési osobní internetové deníky, portál YouTube, který umožňuje sdílení videozáznamů s ostatními návštěvníky webu, či společenský server MySpace, kde svou hudbu, grafiku, blogy i krátké filmy prezentují milióny amatérů i profesionálů.

"Za to, že jste se chopili otěží globálních médií, založili a budovali novou digitální demokracii, za to, že jste pracovali zadarmo a předčili profesionály v jejich vlastní hře, se osobností roku stáváte vy," oznámil redaktor časopisu Lev Grossman.

Časopisu Time vévodí zrcadlo

Na obálce pondělního vydání bude zrcadlo, "protože doslova odráží myšlenku, že informační věk přetváříte vy, nikoli my", napsal v prohlášení redaktor Richard Stengel.

"Vy" tak jako osobnost poráží potenciální uchazeče o letošní titul, včetně íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, severokorejského vůdce Kim Čong-ila a bývalého amerického ministra zahraničí Jamese Bakera, který stál v čele expertní skupiny, jež doporučila změnu strategie USA v Iráku.

Grossman připomněl, že tvůrci i zákazníci internetových stránek vytvářených přímo uživateli ukázali dosud nevídanou shodu a spolupráci. Jde o to, že dav vyrval moc z rukou hrstky vyvolených a pomáhal si bez nároku na odměnu. Nástroj, který toto umožňuje, je celosvětově rozšířený internet. Je to nástroj, který shromažďuje příspěvky miliónů lidí a dává jim význam, dodal.

MySpace má kolem 130 miliónů uživatelů

Sever MySpace, který loni koupila za 580 miliónů dolarů mediální společnost News Corporation, má více než 130 miliónů uživatelů z celého světa a denně si připisuje 300 000 nových členů. Návštěvníci portálu YouTube, který byl minulý měsíc prodán internetovému vyhledávači Google za 1,65 miliardy dolarů, zhlédnou denně přes 100 miliónů videosnímků.

"Tyto blogy a videa nám zpřístupňují události rychleji a autentičtěji než tradiční média," zdůraznil Stengel. "Novináři měli kdysi výsadu brát nás na místa, kde jsme nikdy nebyli. Teď vám ale obyčejná bagdádská matka s videotelefonem umožní být svědkem pumového útoku," dodal.

Osobnost roku je jmenována od roku 1927

Časopis Time vybírá osobnost roku od roku 1927. Každoročně se jeho volba stává předmětem četných spekulací a někdy i ostré kritiky jako kupříkladu po kontroverzních volbách, kterou byl v roce 1938 Adolf Hitler či v roce 1979 íránský vůdce ajatolláh Chomejní.

Osobnostmi loňského roku se stali nejbohatší člověk světa Bill Gates se svou manželkou Melindou a irský rockový zpěvák Bono, které časopis ocenil za jejich humanitární úsilí v různých společenských sférách od boje proti malárii a AIDS přes vzdělávání až po snižování dluhů nejchudších států. V roce 2004 časopis Time vybral amerického prezidenta George Bushe a v roce 2003, kdy se uskutečnila invaze USA do Iráku, to byl americký voják.

Cílem ankety je zvolit "osobnost, která nejvíce ovlivnila mediální zprávy a naše životy, ať už v dobrém, nebo ve zlém, a ztělesňovala to, co bylo v uplynulém roce důležité". Již v minulosti se ale stalo, že časopis nevybral konkrétní osobu; v roce 1966 se kupříkladu vítězem stala generace mladší 25 let, v roce 1975 americké ženy a v roce 1982 počítač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám