Hlavní obsah

Fidel Castro podle šéfa tajných služeb USA brzy zemře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Kubánský prezident Fidel Castro je velmi nemocný a patrně brzy zemře, nejspíš v příštích měsících. Pro páteční vydání deníku The Washington Post to řekl národní ředitel tajných služeb Spojených států John Negroponte.

Článek

Osmdesátiletý kubánský vůdce se neobjevil na veřejnosti od léta, kdy prodělal operaci střev. Kvůli vážným zdravotním potížím musel před čtyřmi měsíci předat pravomoc svému bratru a ministrovi obrany Raúlovi Castrovi. [celá zpráva]

Castro, který stojí v čele státu od roku 1959, se podle Negroponteho k moci již nevrátí. "Vše, co vidíme, naznačuje, že tu již dlouho nebude... zbývají mu jen měsíce, ne roky," řekl šéf zpravodajských služeb v rozhovoru pro The Washington Post. Slova Negroponteho je však třeba vnímat s jistým odstupem: zpravodajské služby o svém tvrzení žádná fakta nepředložily.

Havana v průběhu pátku očekává delegaci deseti amerických poslanců, kteří jsou pro zmírnění sankcí Spojených států vůči Kubě. Zákonodárci v rámci třídenní návštěvy ostrova požádali o setkání s Raúlem Castrem. Ten v posledních měsících opakovaně vyjádřil připravenost vyjednávat s Washingtonem o zlepšení vztahů obou zemí.

Castro se na veřejnosti naposledy objevil 26. července. Krátce potom se kvůli krvácení do trávicího traktu podrobil operaci a od té doby ho bylo vidět pouze na několika televizních záběrech a fotografiích z období jeho rekonvalescence. Poslední záběry Castra televize ukázala koncem října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám