Hlavní obsah

Mrtvice amerického senátora ohrožuje převahu demokratů

WASHINGTON

Akutní onemocnění demokratického senátora Tima Johnsona za stát Jižní Dakota způsobilo paniku mezi americkými demokraty. Může mít totiž dopad na těsný poměr sil v nově zvolené horní komoře amerického Kongresu. Johnson byl v polovině týdne hospitalizován patrně s mrtvicí.

Článek

Demokraté Kongresu se snaží zmírnit poplach kolem Johnsonovy hospitalizace poukazem na to, že je v péči předních odborníků. Navíc prý není jisté, že dostal mrtvici.To vyvrací i Johnsonova mluvčí. Žádná oficiální zpráva o senátorově zdravotním stavu ale není k dispozici.

V listopadových volbách do té doby opoziční demokraté ovládli nově zvolený Kongres. Ve Sněmovně reprezentantů získali výraznou převahu, ve stočlenné horní komoře však mají jen těsnou většinu 51 křesel. [celá zpráva] S Johnsonem by tedy demokraté převzali kontrolu nad Senátem v poměru 51:49, až se 4. ledna sejde na své první schůzi.

Pokud by však musel být senátor nahrazen, jmenoval by podle zákonů státu Jižní Dakota jeho republikánský guvernér Michael Rounds někoho, kdo by za senátora odsloužil zbývající dva roky jeho šestiletého mandátu. Pokud by Rounds jmenoval republikána, poměr sil v Senátu by se vyrovnal 50:50.

A za takového stavu by měli většinu v Senátu republikáni, kterým by ji zajistil ústavní princip, podle kterého je předsedou Senátu viceprezident USA, jímž je republikán Richard Cheney. Hlas však může použít výhradně při nerozhodných výsledcích konkrétních hlasování v horní komoře. Jmenování Johnsonova náhradníka by však připadlo v úvahu jen pokud by senátor zemřel nebo rezignoval.

Reklama

Související články

Demokraté ovládli v USA i Senát

Dosavadní republikánský senátor za Virgínii George Allen uznal ve čtvrtek večer porážku v senátních volbách, kde dostal o procento hlasů méně. Vítězství...

Výběr článků

Načítám